Nikola Rakočević: Obaveza svih nas je da igramo u filmu o Sarajevskom atentatu

Jedan od omiljenih glumaca mlađe generacije, Nikola Rakočević, igra u istorijskom ostvarenju 'Branio sam Mladu Bosnu', kojim će se obeležiti 100. godišnjica od kako je izvršen Sarajevski atentat. Za Dnevno.rs otkrio je zašto je prihvatio ovu ulogu.

Nikola tumači lik Rudolfa Cislera, advokata koji je posle atentata na sudu branio Gavrila Principa i ostale pripadnike „Mlade Bosne”, koji su 28. juna 1914. izvršili atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.
– Pre nešto više od godinu dana sam dobio scenario za film. To je tema kojom sam se i sam bavio iz neke druge perspektive. Ne mogu da se setim svojih prvih misli kada sam ga pročitao, ali nisam tek od tog scenarija počeo da razmišljam o Mladoj Bosni. Još kao klinac sam razmišljao o toj temi na neki drugi način. Ceo Prvi svetski rat je meni bio fascinantan, iz istorije, još dok sam bio dete. Posebno to ime Gavrilo Princip, uvek mi je bilo zanimljivo… – počeo je priču Rakočević za Dnevno.rs

On je naglasio kako je šteta što u udžbenicima iz istorije nema previše podataka o ovako važnom istorijskom događaju.
– Kada sam učio o tome u školi, sećam se samo rečenice da je Prvi svetski rat počeo zbog Sarajevskog atentata, koji je 28. juna 1914. godine, izvršio član Mlade Bosne Gavrilo Princip. Ne pominje se niko od drugih ljudi… Posle toga je bilo probijanje Solunskog fronta, dizerta… i to su bile reči koje su meni ostale urezane, jer su bile jake i asocirale me na neko veliko stradanje. Nisam znao puno, ali sada kada smo krenuli da se bavimo time, naučio sam dosta – otkrio je Nikola.

Na pitanje da li je čast igrati u jednom ovakvom ostvarenju, glumac kaže:
– Nemam osećaj časti, već osećaj neke iskonske potrebe da se time bavim. Mi smo u represivnom sistemu koji više nije toliko uglađen. Valjda nema više toliko novca i ne može da se održava socijlni mir. Veliki moćnici nemaju više masku, već osvajaju manje zemlje i uspostavljaju svoju vlast. Na prilično perfidan način vladaju manjim zemljama, kapitalom i novcem koji drže. Mi imamo prilično jasnu situaciju danas. Rat je izbio ne zbog atentata ili nekog pojedinačnog događaja, nego su ljudi bili željni krvi, borbe. Mislim da je slična situacija i danas. Mi moramo da nađemo način da sprečimo rat. Da probamo da uspostavimo neki modul za socijlnu borbu i pravdu, a da ishod ne bude 20 ili 30 miliona mrtvih – objasnio je Nikola Rakočević.

Projekat „Branio sam Mladu Bosnu” koji realizuje produkcijska kuća „Košutnjak film” u saradnji sa Filmskim centrom Srbije i RTS-om ujedno je i edukativan:
– Sve je edukativno ako vi možete da razumete tu vrstu edukacije. Ali je ovo pre svega emotivna priča. Jer se radi o čoveku koji uopšte ne mora da se bavi tim ljudima i događajima, ali on želi da ostane tamo, da bude u toku i da bude čovek. Tako postaje najomraženiji čovek na svetu, najveći izdajnik. Zato je meni interesantno da se bavim tim čovekom, ja pričam o njemu tako što glumim – istakao je jedan od trenutno najpopularnijih i najomiljenijih domaćih glumaca.

On je dodao kako mu je drago što radi na ovom projektu sa glumcima koje poznaje od ranije, jer je sa svima njima sarađivao na nekim projektima. Snimanje će trajati do 6. avgusta, tako da će za Nikolu ovo leto biti radno.
– Biće apsolutno radno leto, neće biti mnogo vremena za odmor, ali mislim da će vredeti – zaključio je razgovor za Dnevno.rs Nikola Rakočević.