NOĆ MUZEJA ove godine obuhvata interesantan i edukativan program za najmlađe

U predstojećoj Noći muzeja za najmlađu publiku pripremljen je poseban program - na Kalemegdanu ih čeka Lego grad, mornari koji će ih učiti vezivanju čvorova, Alisa u Zemlji čuda, duženje sa stanovnicima bebi zoo vrta i mnogi drugi zabavni događaji.

 

Umetnički paviljon “Cvijeta Zuzorić”, tokom Noći muzeja, postaje Dečji paviljon, gde će se smenjivati radionice, poput crtanja u pesku, osmišljen da deci, a možda i starijima, zagolicaju maštu i uposle ruke.

Budući mornari i kapetani iz Škole za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju će mališane učiti kako se vezuje pravi mornarski čvorovi, ali i kako se koriste navigacioni instrumenti.

Najmlađi će moći i da učestvuju u izgradnji Lego grada ili da popiju čaj sa Belim Zecom i Ludim šeširdžijom iz Alise u Zemlji čuda, koja je među najpopularnijim knjigama za decu.

U Dečjem paviljonu će povodom 150. gošnjice ove knjige, čiji je autor Luis Kerol biće predstavljene ilustracije za prvo izdanje je uradio Džon Teniel, a kasnije je bila inspiracija poznatim umetnicima poput Salvadora Dalija.

Deca će imati priliku i da otkriju tajne Bele nedelje, starog običaja vezanog, koji podrazumeva pravljenje Pokladnih maski. Mladići iz Lozovika će ih naučiti kako se prave maske od vodene tikve, pasulja i pšenice.

Maske ih očekuju i u Galeriji Pierre Monmartr, gde će videti kako plastika, pamuk, vuna i karton, mogu da se pretvore u veličanstve maske.

U Galeriji Singidunim posetioci će se upoznati sa lutarskim zanatom, a u Muzeju nauke i tehnike, najmlađe očekuje ogroman broj plišanih, drvenih, gumenih i plastičnih igračaka. Za nove generacije digitalnih klinaca pripremljena je i Proširena stvarnost. 

Reč je o tehnologiji koja će informacije iz stvarnog sveta kombinovati sa računarski generisanim slikama, a zatim ih prebaciti na monitore računara i mobilnih telefona.

Nedaleko odatle, u garaži GSP “Beograd” najmladje čeka povratak u prošlost.

U okviru postavke Istorija GSP – Karta za budućnost moći će da vide, a njihovi roditelji da se prisete, kako su nekada izgledale vozne karte, legitimacije, markice i isprave, kao i “retro” poništivač karata.

Tu ih čekaju i vozila kao što su “Lejland”, čuveni turistički tramvaj Čičica, staro vatrogasno vozilo, kao i vozila napravljena od predratnih motornih kola “Škoda”, ako i oldtajmeri među javnim vozilima i prvi zglobni trolejbus u Beogradu “Trolza 62052”.

U Noći muzeja najmlađi će sa Beogradskom filharmonijom preći “na ti”, gde će ih dočekati članovi orkestra i aplaudiraće svakom njihovom pokušaju muziciranja na različitim instrumentima.

Vrata pored – na Kolarcu, čeka ih kombinacija muzike i precizne nauke. Naime, Laboratorija za akustiku Elektrotehničkog fakulteta posetiocima će pokazati koje tajne šifre se kriju u melodijama.

Vrata će im otvoriti i Malo pozorište “Duško Radović” gde će moći da zavire u svaki ćošak – od ulaza za publiku, foajea, šminkernice i garderobe, do scene i istraže čemu služi cug, kako se animira lutka i sl.

Mališani će u Pero Art Centru imati priliku da crtaju i slikaju životinje koje su na programu udomljavanja kod Udruženja Alfa. Ideja je da se kroz kreativnost kod dece poveća svest o brizi i zaštiti napuštenih životinja.

Nedaleko, u bašti Muzeja afričke umetnosti moći će da nauče šta su određene boje i oblici koji su krasili zidove kuća značili za narod Ndebele i crtaju simbole i šare po uzoru na tradicionalne afričke murale.

U Pedagoškom muzeju iz zbirka nastavnih sredstava, udžbenika fizike i đačkih svesaka najmladji će saznati koje teoreme i zakoni su mučili njihove bake i deke, a studenti Fizičkog fakulteta pokušaće da im sruše predrasude o fizici.

Izložbu Legata Milenka Šerbana, koji je svojim bogatim opusom dao veliki doprinos srpskoj modernoj umetnosti, prati radionica koja će se baviti scenografijom i “magijom senki”.

Za kraj, jedna od omiljenih lokacija posetilaca Noći muzeja – Muzej vazduhoplovstva, gde najmlađe očekuju priče o hrabrim pilotima i nastanku jedriličarstva u Srbiji, ali i o tome kako su izgledali prvi dani napada na Jugoslaviju.