NOĆ MUZEJA: Znate li čime se nekada davno lečila duša i kako miriše ‘Beogradska noć’?

Ove subote od 17 do 1 sat posle ponoći Beograd postaje prestonica kulture u okviru manifestacije Noć muzeja. Publika će moći da vidi kako je izgledala prva psihijatrijska bolnica na Balkanu, da oseti miris „Beogradske noći“, ali i sazna kakvi su običaji na Belim pokladama.

 

Foto: Nocmuzeja.rs

Na preko 60 lokacija u gradu biće predstavljeno 120 različitih sadržaja iz istorije, filma, umetnosti, tradicije, muzike.

I ove godine posetioce 12. po redu Noći muzeja čekaju zanimljive izložbe, a mi vam donosimo spisak postavki koje obavezno morate da posetite.

Neke od njih biće prikazane prvi i jedini put, zato nemojte da propustite ovu priliku.

I ove godine otkrivamo neke nove prostore pored kojih svakodnevno prolazimo, ali ne znamo tajne koje kriju. Isto tako, neke više decenija brižljivo čuvane kolekcije, prvi put će se naći pred publikom – kaže za Dnevno.rs Neda Kurjački iz organizacije Noći muzeja.

DOKTOROVA KULA – Prva psihijatrijska bolnica na Balkanu

U Noći muzeja otkriva se Doktorova kula, vredno arhitektonsko zdanje iz 19. veka, u kome je prvi živeo lekar kneza Miloša Obrenovića i velikog vezira, a koje je u vreme kneza Mihajla Obrenovića postalo prva psihijatrijska bolnica na Balkanu.

Zahvaljujući sačuvanoj dokumentaciji, posetioci mogu da saznaju kako su se pisale istorije bolesti i djagnoze, ko su bili prvi psihijatri u Srbiji, i čime se nekada davno lečila duša.

 

Foto: Wikipedia

DOM JEVREMA GRUJIĆA – Puška hajduk Veljka Petrovića i prva venčanica u Srbiji

U Domu Jevrema Grujića, čuvenog srpskog diplomate i kolekcionara, koji u Noći muzeja postaje Muzej diplomatije sa kolekcijom od preko 200.000 eksponata, moći će da se vide portreti njegovih stanovnika koje su slikali čuveni umetnici poput Paje Jovanovića i Uroša Predića. 

Pored toga biće prikazana i bogata zbirka oružja u kojoj je puška hajduk Veljka Petrovića, ali i najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1856. godine.

U kući će, zahvaljujući glumcima, oživeti i nekadašnji stanovnici, od kojih će posetioci moći da čuju autentična svedočanstva prohujalih vremena.

 

Foto: Wikipedia

ZELENI VENAC – Vratite se 100 godina unazad i kupujte na meru i kantar

Beogradska pijaca Zeleni venac pretvara se u istorijat beogradskih tržnica u malom. Vratićemo se 100 godina unazad i pazariti na mericu i kantar, i sve to uz savete advokata i bankara, koji su nekada bili sastavni deo pijačne trgovine. Sve do prve polovine 20. veka, kostimirani u različite epohe, uz autentičnu muziku, duh beogradskih pijaca kakve su nekad bile, oživljava u interaktivnoj postavci preko 80 učesnika. Sav prihod od pijačnog pazara biće poklonjen narodnim kuhinjama.

UK PAROBROD – Saznajte kako miriše „Beogradska noć“

U UK Parobrod biće otkriven miris „Beogradske noći“, koji je specijalno za posetioce Noći muzeja osmislila porodična parfimerija Sava, u kojoj porodica Jovanov više od 60 godina pravi parfeme. Parobrod je mesto na kome će biti predstavljen i Foto Muzej, bogata i vredna kolekcija fotografije u Srbiji, od njenih početaka do savremenog doba. Pored toga, posetioci će moći da zavire u mračnu komoru i oprobaju se u izradi fotografija.

PAVILJON CVIJETA ZUZORIĆ: Performans običaja iz istočne Srbije

Ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu imaćemo priliku da vidimo pravi perfomans koji će dočarati tradiciju istočne Srbije. Publici će mladići iz sela Lozovik, obučeni u krznene ogrtače, sa zvonima i maskama od bele tikve na licima, dočarati običaje vezane za praznik Bele poklade, kada obilaze sela kako bi oterali zle duhove, i sve to uz ples oko vatre!

 

Foto: Wikipedia

Ture koje Beograđani vole i ove godine na Noći muzeja

Ideja Noći muzeja je da svake godine ponudi posetiocima nešto što do tada nisu bili u prilici da vide, ali neki sadržaji, koji su izazvali veliku pažnju, biće prikazani i ove godine.

Tako će na Novom groblju biti organizovana noćna tura u Aleji zaslužnih građana, s tim što će povodom obeležavanja jubileja 70. godina od pobede u Drugom svetskom ratu, ona biti posvećena umetnicima koji su živeli, stvarali i borili se u ovom burnom istorijskom dobu.

Prvi put ove godine organizovana je i tura jevrejsko-sefardskom groblju, koja će posetioce bliže upoznati sa kulturom, običajima i istorijatom jevrejske zajednice u Beogradu.

U Rajićevoj ulici posetioci će moći da zavire u čuvenu „rupu”, uz muziku koja je obeležila zlatno doba kultnog beogradskog kluba „Akademija”.

U Galeriji likovne Akademije publika će moći da se putem fotografija upozna sa najčuvenijim posetiocima i svirkama, pogleda kako su izgledale karte, plakati i fanzini zahvaljući beogradskim klaberima koji su čuvali uspomene na svoj omiljeni klub.