Novi performans Marine Abramović – ‘512 sati’

Marina Abramović, ponovo je u centru svetske umetničke javnosti, uoči novog performansa u Londonskoj galeriji Serpentine. Od 11. juna do 25 augusta, poznata beogradska umetnica boraviće u galeriji tokom performansa izdržljivosti nazvanog „512 sati".

Tokom 64 dana, po osam sati dnevno, ona će postati „domaćica” galerije, te će svako jutro u 10 časova otvarati njena vrata, a uveče u 18 časova će ih zaključavati.

Umetnica će boraviti u ispražnjenom prostoru, skoro bez rekvizita, a važan segment projekta su posetioci koji će u galeriji moći boraviti zajedno s umetnicom. Njih će u isto vreme u galeriji moći biti 160, a kako bi se pridružili Marini, moraće proći kroz tzv. „sobu za dekompresiju 21. veka”, u kojoj će se morati osloboditi svih predmeta koji pripadaju sadašnjosti: kamera, fotoaparata, tablete, pametnih telefona i digitalnih satova. Nakon ovoga, sa umetnicom će moći ostati od 3 minuta do tri sata.

Kako piše na zvaničnom sajtu galerije, ulaz će biti besplatan, prvenstvo će imati oni koji ranije stignu i neće se uvažavati rezervacije. Sudeći prema dosadašnjim performansima Marine Abramović, očekuje se veliko interesovanje i veliki redovi za bliski kontakt s „bakom performansa”, kako je samu sebe nazvala.

U najavi na stranici galerije, ističe se ogoljena priroda performansa koja se nadovezuje na „odnos umetnosti i ništavila, ideje odsustva materijalnog u umetničkoj praksi”.

Odsustvo materijalnog podrazumevaće i umetnicin celodnevni post, do večernjih sati.

„Ideja praznine – minimalizma, redukcije i jednostavnosti – nedeljiv je deo njene više od 40-godišnje umetničke karijere, koja ju je stalno ‘sve više i više vodila ka sve manjem i manjem’, što je Marinin dugoročni cilj. Taj put ka nematerijalnosti doveo ju je do sadašnjeg jedinstvenog trenutka u njenom radu, čija je kruna performans pripremljen za Galeriju Serpentine”, stoji u najavi.

Za Marinu Abramović važi da je pionirka performansa kao umetničke forme, u kom koristi telo kao subjekt i objekt, i pomera svoje psihičke i fizičke granice.

Marina Abramović rođena je u Beogradu od 2002 . godine živi i radi u Njujorku. Glavna karakteristika njenih performansa je iscrplivanje tela. A, insitira na mimici, gestovima, pokretima insistirajući na jeziku tela igrača, vračeva, šamana i akrobata.