Objavljen koncertni album ‘Live@Tvornica kulture’ na godišnjicu rođenja Vlade Divljana

Koncertni album Vlade Divljana i Ljetnog kina "Live@Tvornica kulture" objavila je promoterska kuća Long Play danas, 10. maja, na godišnjicu rođenja Vlade Divljana.

 

Album snimljen 5. aprila 2014. godine na koncertu u zagrebačkoj “Tvornici kulture” dragocen je dokument koji kroz dvadeset pesama iz svih delova karijere Vlade Divljana (1958-2015) učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih autora Srbije i bivše Jugoslavije.

Ljetno kino na čelu sa zagrebačkim gitaristom Mladenom Maksom Juričićem svojom neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj…), po mišljenju samog Divljana, donelo je “plesni i vedri duh” Mediterana i “jednu potpuno novu dimenziju” njegovim pesmama.

“Live@Tvornica kulture” to jasno pokazuje, od horski raspevane verzije prvog singla Idola iz 1980. godine “Retko te viđam sa devojkama” do nadahnutih izvedbi klasika kakvi su “Maršal”, “Rusija” i “Nebeska tema”, sa remek dela beogradskog novotalasnog sastava “Odbrana i poslednji dani” (1982). Tu ravnopravno stoje i stvari kasnije Divljanove samostalne karijere poput “Samo jednu ljubav imam”, “Odnesi me”, “Svakog jutra” i “Kad te vidim”. Poslednje dve su u izvedbama sa Ljetnim kinom postale “Najlepša” i “Vodim te na more”, koje su prethodno zabeležene na mini albumu Vlade Divljana i Ljetno kino Big Banda “Četiri godišnja doba” (Aquarius Records 2012).

– Rekao bih da su sve pesme u novom ruhu dobile neki novi duh. Pomalo smo promenili aranžmane, a neke smo pesme praktično ‘prevrnuli’. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pesme nose u sebi – objašnjavao je Divljan u jeku koncertnih aktivnosti sa Ljetnim kinom tokom 2013. godine.

Uz očekivano prisustvo istinski savršenih Divljanovih pop pesama kakve su “Ona to zna”, “Ljubavi” ili “Malena”, “Live@Tvornica kulture” donosi i nekoliko iznenađenja. Jedna je bezvremena “Balada”, legendarnih sarajevskih Indeksa, koja kroz Vladin glas dobija novu dimenziju i dozu osćajnosti, druga je urnebesna “Baba Zumbula” (autora Kirila Džajkovskog i Darka Mitrevskog), a treća zatvarajuća, upravo pred koncert u “Tvornici” smišljena i premijerno na bis izvedena, Vladina zezalica “Purger koji kaže bre”.

– Iako je pesma šala-mala i ona nam govori o Vladi, svetskom čoveku koji se svuda mogao uklopiti i koji je bio najbolji ambasador prostora s kojeg dolazi – smatra Maks Juričić.

Ukratko, “Live @Tvornica kulture” je živi album u punom smislu te reči. Veseo i poletan, pun pozitivne energije. Baš kao i ljudi koji su ga stvarali. Vlada, Maks i ostali članovi Ljetno Kino Big Banda – klarinetista Vlade Matulić, stand up bubnjar Buki Filipović, basista Marino Pelajić, harmonikaš Jura Novoselić, čelista  Stane Kovačić, beatboxer Ante Prgin-Surka i perkusionista Radislav Jovanov- Gonzo.

– Atmosfera na koncertu bila je jedna od ljepših koje sam doživio u karijeri. Srećom da je to snimljeno – ocenio je Juričić, pred izlazak CD-a “Live@Tvornica kulture” krajem marta u Hrvatskoj, posredstvom Aquarius Records-a.