Od ‘grada duhova’ do velike gužve: Ovo su najtraženija izdanja na Sajmu knjiga (FOTO)

Sajam knjiga u Beogradu traje još četiri dana, a izdavači kažu da je poseta na nivou prošlogodišnje. Drugog dana, sajam je bio 'grad duhova', kada osim prodavca i izlagača, skoro da nije bilo posetilaca. Ipak, veća poseta očekuje se danas, kao i za vikend.

Kupuje se sve, od trilera i krimi romana, preko biografija, do istorijskih knjiga i udžbenika za školu i fakultete.

Sajam knjiga je odlična prilika da čitaoci kupe izdanja koja žele po nižim cenama.

Izlagači su zadovoljni posetom, a, kako su nam rekli, među kupcima najviše ima mlađih generacija, u šta smo se i mi uverili četvrtog dana sajma.

Izdavačke kuće su pripremile brojna nova izdanja kao i velike akcije i popuste.
– Uglavnom se postavlja paralela između prethodnih godina i ove, ali ja ne vidim neke velike razlike. Poseta je na nivou prošlogodišnje, što raduje. S obzirom da smo vrlo često pesimisti, ovo može da nam ukaže da se stvari ne menjaju tako brzo na gore, koliko ljudi misle – kaže za Dnevno.rs Zoran Hamović, direktor i glavni urednik Klia.

Što se tiče najtraženijih knjga, na ovom štandu se izdvajaju dva izdanja koja su kod publike izazvala veliko interesovanje.


– Knjiga MarkaTomsona „Izvod iz matične knjige rođenih” je veoma tražena, budući da tema o kojoj je pisao zanima naše čitaoce. Posebno interesovanje izaziva i Danilo Kiš i njegova biografija i stvaralaštvo, kao i knjiga „Bez daha” – ističe Hamović.
On dodaje da su i izabrana dela Dušana Kecmanovića izazvala pažnju stručne javnosti i njegovih kolega, ali i širu akademsku zajednicu „koja je prepoznala važnost dela i bilo je mnogo pitanja i želja da se ova četiri dela nabave”.
– Posebno bih izdvojio dela iz edicije Opstanak. „Zašto narodi propadaju” je knjiga koja je takođe veoma tražena. Već sam naslov ukazuje da se svi mi pitamo zbog čega su neke zemlje siromašne, zašto je nama tako kako jeste, da li postoje neki uzroci koji bi mogli biti otklonjeni – objašnjava Hamović i dodaje da „ova knjiga na neki način daje odgovore i ukazuje nam zbog čega je neka zemlja moćna i zašto postoji siromaštvo”.
On čitaocima preporučuje knjigu „Život u mračnim vremenima”, E. Pavela.

– Knjiga govori o velikom bekstvu od nacizma, fašizma i podseća nas zapravo da vreme u kojem živimo može olako da se pretvori u nešto slično što se događalo u Drugom svetskom ratu. On je pobegao iz Nemačke kao Jevrejin, došao u Beograd kao slobodan grad. Nažalost i Beograd je pokoren, ali je uspeo da preživi bežeći u Ameriku i da da neku vrstu doprinosa u razvoju mladog jugoslovenskg društva posle 1945. godine. Ova knjiga je neobično zanimljiva – ističu u Kliu.

Na Laguninom štandu takođe su zadovoljni posetom i prodajom dela.
– Najveće interesovanje je za knjige „Preljuba” Paula Koelja, „Tajna ožiljaka” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića kao i nastavak knjige „Spas” Isidore Bjelice. Ove knjige su izazvale veliku pažnju i kod mladih – kaže za Dnevno.rs Ana Marković iz Lagune.

 Na štandu „Samizdata” kažu da je najveće interesovanje za njihovo novo izdanje „Knjiga o Šariću.”

– „Knjiga o Šariću” je rezime petogodišnjeg istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo, kruna našeg i njihovog rada. Tek je sada izašla, očekujemo dosta od nje. U duhu naše izdavačke kuće, i ova knjiga se bavi ozbiljnijim temama – kaže za Dnevno.rs Ana Matić, iz Samizdata i dodaje da je, pored ove knjige, veliko interesovanje i za delo Ivana Tokina.

Na štandu „Čigoje” najtraženija su izdanja Gojka Tešića „Romani srpske avangarde iz dva dela” koji su na velikom popustu sa 2.700 dinara na 1.100, kao i ruska zbirka iz 70-ih godina.

– Za razliku od ponedeljka, kada je sajam bio „grad duhova”, danas ima mnogo više ljudi, a velika poseta očekuje se u narednim danima – kaže za Dnevno.rs Boris Ćetković sa štanda „Čigoje”.

 I na Vulkanovom štandu bila je velika gužva, a uglavnom je mlađa generacija „trošila novac”.

– Na našem štandu najtraženije su knjige „Central park” Gijoma Musoa, „Šifra Solomon” Maje Đa, kao i „Tajne devet soba” Džesi Berton – kaže za Dnevno.rs Nevena Iličković.

Sajam traje do nedelje, 2. novembra, a izlagači pozivaju čitaoce da ih posete i obogate svoju biblioteku novim delima.