OD VEČERAS U KINOTECI: Otvara se KNJIGA ŽALOSTI, postaće sastavni deo GAGINOG I MILENINOG LEGATA

Knjiga žalosti povodom smrti jedne od najvećih srpskih glumica Milene Dravić biće otvorena večeras u 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Dragan i Milena
Printscreen

Kako je najavljeno iz te ustanove, zainteresovani će moći da se upišu u knjigu žalosti svakog dana od 8 do 22 časa, do petka, 19. oktobra do 22 časa nakon čega će knjiga žalosti postati sastavni deo zbirke legata Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci.

Večeras i sutra će u prostorijama Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 biti vanredno prikazana tri ostvarenja u kojima je Milena Dravić ostvarila zapažene uloge.

Večeras u 18 časova biće prikazano ostvarenje Dušana Makavejeva “WR Misterije orgazma” iz 1971. godine, dok će sutra u 18 časova gledaoci moći da pogledaju “Prekobrojnu” Branka Bauera iz 1962. godine a u 20.30 časova i “Poseban tretman” Gorana Paskaljevića iz 1980. godine u kom je Milena Dravić ostvarila ulogu za koju je nagradjena na filmskom festivalu u Kanu.

Sve projekcije u Kinoteci, kao i obilazak legata Milene Dravić i Dragana Nikolića, su besplatne.

Navodi se i da će od 1. do 5. novembra u Kinoteci biti održana velika retrospektiva filmova u kojima je Milena Dravić ostvarila nezaboravne uloge, medju kojima su ostvarenja “Vrata ostaju otvorena”, “Čovek nije tica”, “Hasanaginica”, “Devojka”, “Rondo”, “Nije lako sa muškarcima”, “Sutjeska”.

Glumica Milena Dravić preminula je sinoć u Beogradu, u 79. godini posle duge bolesti.