ODLAZAK NOBELOVCA: Preminuo nemački pisac Ginter Gras

Za mnoge je Gras bio glas generacije Nemaca koja je stasala tokom Drugog svetskog rata i nosila teret krivice svojih roditelja za zločine koje su tokom rata počinili nacisti.

Nemački književnik Ginter Gras, dobitnik Nobelove nagrade za književnost iz 1999. godine, preminuo je u 88. godini života, saopštila je danas fondacija koja nosi njegovo ime.

Gras, čije je najpoznatije delo “Limeni doboš”, bio je rođen u luci Gdanjsk na Baltiku 1927. godine, a većina njegove fikcije se odvijala upravo u tom gradu, preneo je Rojters.

Za mnoge je Gras bio glas generacije Nemaca koja je stasala tokom Drugogsvetskog rata i nosila teret krivice svojih roditelja za zločine koje su tokom rata počinili nacisti, navodi britanska agencija.

Gras je bio veliki pristalica Socijaldemokratske partije Nemačke. Kad je 2006. godine, posle decenija prikrivanja istine, priznao da je kao mladić poslednjih nekoliko meseci Drugog svetskog rata bio u elitnim nacistickim SS jedinicama, bilo je predloga da mu se Nobelova nagrada oduzme, što nije bilo moguće.