ODRŽIVA ARHITEKTURA: Posetite izložbu Savremene eko tehnologije građenja

U okviru Međunarodnog sajma građevinarstva ove godine će biti organizovana Izložba Savremene eko tehnologije građenja od 15 do 19. aprila , a održaće se u Hali 3 Beogradskog sajma, na štandu 3008. Organizatori izložbe su Arhisolar, Eko kuća magazin i udruženje Ekokult +.

 

Kao tema ove izložbe izdvaja se održiva arhitektura, kao savremeni način gradnje i dizajna koji je u skladu kako sa potrebama čoveka, tako i sa okruženjem i prirodom. Trendovi održive arhitekture koji će biti predstavljeni su solarne kuće, nisko-energetske kuće, kuće od drveta, zelena arhitektura, pametne kuće i obnovljivi izvori energije.

Akcenat izložbe je na primeni različitih tehnologija ekološkog građenja kao i upotrebi starih i novih materijala koji prilikom proizvodnje, upotrebe i odlaganja u najmanjoj meri zagađuju zajednička dobra: vodu, vazduh i zemlju, jer danas svako planiranje i projektovanje okrenuto budućnosti mora imati ekološki održiv i racionalan pristup proizvodnji i potrošnji energije.

-Ubrzani tehnološki razvoj u 20. veku narušio je balans između prirode i čoveka i stvorio iluziju da tehnološka rešanja mogu kontrolisati prirodne procese, odnosno da čovek može kontrolisati prirodu. Tek sa shvatanjima ozbiljnosti posledica koja ta promena ravnoteže može doneti, i koju već donosi, čovek se ponovo usklađuje sa prirodom. Neophodnost poštovanja prirodnih zakonitosti nigde nije toliko izražena kao u praksi građenja. Povratkom čoveka na put života u harmoniji sa prirodom vodi nas na „put budućnosti“ s ciljem da ispravimo neke loše navike i zakoračimo u čarobni svet ekološkog, energetskog i održivog načina razmišljanja i građenja – kaže mr Vladimir Lovrić d.i.a, direktor Arhisolara i glavni urednik magazina Eko kuća.

Izložba Savremene eko tehnologije građenja usmerava kako da se znanjem i umešnošću usklade savremeni principi građenja sa tradicionalnim tehnikama, principima i materijalima koje su koristili naši preci.

-Način gradnje utiče na prirodno okruženje i indirektno na našu budućnost. Svet sutrašnjice nije predodređen da bude ni dobar ni loš, on će biti onakav kakvim ga mi stvorimo. Živimo „U harmoniji sa prirodom“ – poručuju iz Arhisolara.

U okviru izložbe Arhisolar će svečanim koktelom 17. aprila od 15.00 časova obeležiti jubilej 25 godina postojanja i rada, a biće promovisan i novi broj magazina Eko kuća broj 15, koji četiri godine promoviše eko arhitekturu i kulturu i informiše stručnu i širu javnost o svetskim i domaćim inovacijama i projektima iz ove oblasti.