Olja Bećković se rasplakala na dodeli Ordena Legije časti (FOTO)

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro uručila je danas novinarki Olji Bećković orden Legije časti, u rangu viteza, priznanje najvišeg ranga među francuskim počasnim odlikovanjima koje se dodeljuje ličnosti čije angažovanje otelotvoruje velike ideje, vrednsoti i ciljve koje Francuska brani.

 

– Moja je zemlja odučila da Vas odlikuje zbog vašeg izuzetnog profesionalnog puta, koga karakteriše istrajnost, nezavisnost, intelektualni integritet, najviši kriterijumi i kvaliteta i profesionalizma, kao i zbog hrabrosti i odvažnosti – rekla je Moro.

Bećković je na svečanosti u ambasadi Francuske nakon što joj je orden uručen poručila da ne može da sakrije nelagodu što ju je Francuska bolje razumela od Srbije.

– Ne mogu i neću da sakrijem ličnu nelagodu što me je Vaša zemlja Francuska, jasnije videla i bolje razumela od moje sopstvene – rekla je Bećković sa dubokim emocijama.

Bećković je rekla da joj je ovo priznanje nagarada za pofesionalni rad dug 24 godine i da je neviđiva ruka baš htela da ono dođe u vreme kada je Utisak nedelje “ne samo po njenom uverenju, ukinut političkom odlukom”.

Dodala je da to odličje, najlepšeg imena, koje prima dan pred 51. rođendan, svedoči kako je živela sve te godine.

 

Ne može da sakrije nelagodu što ju je Francuska bolje razumela od Srbije, Foto: Beta

Ambasadorka Moro je ukazala da je sloboda govora neprestana borba koja se sudara sa brojnim preprekama.

– Ne samo sa nezadovoljstvom onih čiji se interesi loše prilagođavaju transparentnosti, već i sa komercijalnim interesima i, najzad, sa autocenzurom, iskušenjem koje postaje razumljivo pred strepnjama koje mogu da osećaju novinari za svoje radno mesto, pa čak i za svoju bezbednost – rekla je ona.

Prema njenim rečima, da bi se to prevazišlo treba imati jako utemeljena uverenja, veoma jasan osećaj za moral i ličnu hrabrost.

– Takođe potrebno je i povoljno okruženje, ne samo na zakonskom već i na društvenom i intelektualnom planu. Solidarnost profesije, podrška građana, priznavanje uloge slobode medija u jednoj demokratiji su veoma važni elementi koji omogućavaju veru u budućnost – rekla je ona.

Moro je podsetila na životni put Olje Bećković i činjenicu da je tokom 23 godine, od 1991. do 2014, vodila Utisak nedelje, emisiju “koja je pratila razvoj i preobražaj Srbije svih tih godina”.

– Razvijajući jedan potpuno drugačiji koncept od onog koji je pre toga postojao u vašoj zemlji, slobodno novinarstvo u službi informisanja građana koje daje bez predrasuda i sa punom slobodom reč ličnostima koje brane najrazličitije ideje, učestvovali ste u
građanskom obrazovanju više generacija vernih gledalaca – rekla je Moro.

Ambasadorka je navela da je Bećković “simbol srpskog novinarstva”, i da se zalagala da zadrži glas beskompromisnog novinarstva i novinarstva privrženog potrazi za istinom.

Moro je izrazila nadu da će Bećković, nakon što je njena emisja doživela probleme “koji su mnoge građane naveli da se osećaju kao siročad”, moći da nastavi da ispunjava profesionalnu misiju koju je sebi zacrtala.

– Znam da ćete jednom mesečno u nedeljniku ‘Nin’ objavljivati intervjue koje ćete voditi sa značajnim ličnostima sa javne scene u Srbiji koje će, kao i uvek, da brane svoja različita uverenja i predstavljaju različita mišljenja – zaključila je ambasadorka Moro.

Bećković je navela da je orden obavezuje da se do kraja života trudi da ga ne izgubi. Prema njenim rečima, priznanje dolazi u trenutku idealnom za Srbiju jer su praznični trobroji novina izašli, tako da se četvrtog dana niko ovoga neće sećati.

– Prećutali bi sve i da izlaze, a uz sve moje suze, ovo bi trebalo da bude nešto zbog čega se osećate vrlo ponosno, a sa druge strane taj osećaj da vas Francuska više ceni od sopstvene zemlje ne može baš da vas učini ravnodušnim – rekla je Bećković novinarima.