Otvoren 46. Bemus

Državni akademski hor Glinka iz Sankt Peterburga, fantastičnim nastupom u Sava centru otvorio je večeras 46.Beogradske muzičke svečanosti (Bemus).

Za nastup jednog od najvažnijih horova na svetu vladalo je veliko interesovanje pa je parter Sava centra bio ispunjen do poslednjeg mesta. Pre nastupa ruskog hora publici se obratio Svetislav Božić, umetnički direktor Bemusa.

– Večeras će te uživati u nenadmašnoj lepoti glasa i umetničkom sjaju koji nam daruje najslavniji svetski hor Glinka po vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka. Uspeli smo da održimo Bemus i pored ogromnih finansijskih poteškoća koje su se nadvile nad ove svečanosti. Oslonili smo se na vrhunsku umetnost, njene vanserijske tumače i istorijska uporišta koja svedoče o herijskoj borbi i istoriji srpskog naroda, njegovoj istoriji umetnosti i velikanima – rekao je Božić.

Bemus je proglasio otvorenim gradonačelnik Beograda gradonačelnik Beograda Siniša Mali. On je tom prilikom naglasio da je Bemus jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija

– Na Bemusu su proteklih decenija nastupali najvažniji umetnici epohe, filharmonijski orkestri. Uživali smo u nastupima Mehte, Rostropoviča, Majskog… Beograd je zbog toga godinama prestonica muzičkog kvaliteta i to je tradicija prema kojoj ćemo se odnosoti sa najvećim poštovanjem.Održavanjem ovakvih manifestacija borimo se protiv šunda i kiča kojih je sve više oko nas. Na Bemusu će biti predstavljena remek dela od 17. do 20 veka koja će izvoditi majstori muzičke umetnosti – rekao je Mali.

Potom je hor Glinka izveo srpsku i rusku himnu, apotom i dela Stevana Stojanovića Mokranjca, Georgija Sviridova, Valerija Givrilina, Alekseja Kosolapova. U drugom delu programa Glinka je pevala ruske narodne pesme.

Članovi hora dobili su ovacije posle pesama “Večernja zvon” i “Kapija”.

Pored Glinke u nastavku programa Bemusa u Beograd dolazi pijanista Aleksandar Sinčuk, izvanredan majstor rusko-moskovske pijanističke škole koji će za jedno veče odsvirati dva remek dela svetske literature, drugi i treći koncert Sergeja Rahmanjinova.

Ruski violončelista, dirigent, pijanista i pedagog Aleksandar Rudin na solističkom koncertu u subotu, 25.oktobra izvešće dela Johana Sebastijana Baha a naredne večeri nastupiće sa moskovskim kamernim ansamblom Musica Viva, čiji je umetnički vođa više od dve decenije. Kao solista nastupiće i slovenački klarinetista Darko Brlek.

U četvrtak, 30. oktobra u Kolarčevoj zadužbini Hor RTS i dirigent Suđić održaće celovečernji koncertni omaž Mokranjcu na kome će izvesti remek dela duhovne i svetovne muzike začetnika srpske muzičke kulture i muzičkog obrazovanja u Srbiji.

Na zatvaranju Bemusa, u subotu, 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini sa Simfonijskim orkestrom i dirigentom Suđićem nastupiće Sinčuk čiji uspon u karijeri počinje nakon osvajanja prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Sergej Rahmanjinov u Moskvi 2008.godine.

Na Bemusu će nastupiti i profesori, saradnici, studenti Fakulteta muzičke umetnosti, koji će izvoditi kompozicije dva ugledna, čuvena profesora FMU Tajčevića i Vasilija Mokranjca.