Otvoren 48. Bitef

U Beogradu je sinoć otvoren 48. Bitef. Pre nastupa zagrebačke trupe 'Montažstroj' publici se obratio njen umetnički vođa i vršnjak Bitefa, Borut Šeparović.

U Beogradu je sinoć počeo 48. Bitef. Pre nastupa zagrebačke trupe „Montažstroj” publici se obratio njen umetnički vođa i vršnjak Bitefa, Borut Šeparović. To je deo strategije legendarnog osnivača, selektora i umetničkog direktora – Jovana Ćirilova.

Po ukusu Jovana Ćirilova, sigurno je i koncertna diverzija, ostvarenje „A gde je revolucija, stoko”, koja je izvedena na početku Bitefa. I u nastavku – rušiće se konvencije, prenosi RTS, pišu Večernje novosti.

Kako se Ćirilov, koji obožava umetničku ekstravaganciju, pripremio za otvaranje.

– Gledam da nemam suviše novu garderobu, da budem što više opušten, da ne budem patetičan i sentimentalan, nego da to shvatim onako, sa nekim entuzijazmom kao onda kad sam imao 37 godina, kada se Bitef osnivao – kaže Ćirilov.

Mladoj generaciji može biti važan njegov primer, od gimnazijskih dana, kasnije sa Mirom Trailović, kad je inostranstvo sem istoka, bilo zabranjeno voće, on je iskušavao jeretičnost sveta.

– Skoro pola veka sam još tu, znači da se može i u ovoj našoj, vrlo dramatičnoj sredini i dramatičnoj istoriji Evrope i naše zemlje, na tom trusnom području, ipak sačuvati neki kontinuitet i jezgro. Time smo jači – kaže Ćirilov.

Najveće predstave i ličnosti modernog teatra – privučene autoritetom Ćirilov – došle su u Beograd. I sebi je ispunjavao ekskluzivne želje.

– Na ovom Bitefu bih voleo da vidim nekoga koga je nemoguće videti a to je, u svakom slučaju – Mira Trailović –  kaže Ćirilov.

„Mira Trailović” – nosi glavna nagrada Bitefa, o kojoj ove godine odlučuje žiri sa predsednicom Lilom Dekel-Avner, rediteljkom iz Izraela.