Otvoren je drugi Šekspir fetival u Srbiji

U prelepom ambijentu zamka na Dunavu 25. juna je otvoren drugi Šekspir festival u Srbiji gde su prikazane savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira. Festival je otvoren predstavom „Perikle“ u režiji Nikite Milivojevića, premijernom praizvedbom u Srbiji jedne od najređe igranih Šekspirovih drama u svetu! Fantastična priča prepuna neverovatnih događaja, obrta i iznenađenja, koja deluje kao ''bajka'' izazvala je opšte oduševljenje publike.

 

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Ovom prilikom, publika je imala retku priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Na festivalu, pored predstave „Perikle“  u produkciji Itaka art centra i Šabačkog pozorišta predstavljeni su teatri iz Belorusije, Irana i  Makedonije.

Danas, u pratećem programu festivala učestvuju   značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici: Radionica MAGIJA REČI, HRABROST I MOĆ UBEĐIVANJA ŠEKSPIRIJANSKOG POZORIŠTA (Akademija umetnosti u Novom Sadu), u Kulturnom centru Novi Sad  projekcije filmova Orsona Velsa rađenih prema delima Vilijama Šekspira („Magbet“, „Otelo“ i „Ponoćna zvona“), a 30. juna u 19: 30,  u KC Inđija izvodi se edukativna predstava KAKO VAM DRAGO (Školski teatar na engleskom jeziku)

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Autonomna pokrajina Vojvodina – Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i UNIQA osiguranje u Srbiji.

Prvo izdanje Šekspir festivala realizovano je prošle godine sa velikim uspehom. Prikazano je sedam produkcija iz Velike Britanije, Gruzije, Slovenije, Srbije, Grčke, Finske, Amerike, uz niz edukativno-animativnih pratećih programa. Agencija „Beta“ je Šekspir festival uvrstila među 10 najvažnijih događaja u kulturi u 2014. godini.

 
Prateći program festivala, od 29. do 30. juna 2015:

Ponedeljak, 29. i utorak, 30. jun, 16:00 – 19:00/ Akademija umetnosti u Novom Sadu (Multimedijalna sala) 
Radionica: MAGIJA REČI, HRABROST I MOĆ UBEĐIVANJA ŠEKSPIRIJANSKOG POZORIŠTA

Voditelj radionice:

Milan Dragicevich (SAD)

Održavanje radionice je omogućila fondacija Marion and Jasper Whiting

Ponedeljak, 29. jun/Kulturni centar Novi Sad  

Projekcije filmova Orsona Velsa rađenih prema delima Vilijama Šekspira („Magbet“, „Otelo“ i „Ponoćna zvona“) & predavanje Aleksandra Erdeljanovića, upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke, povodom stogodišnjice rođenja Orsona Velsa. U svojoj bogatoj karijeri Orson Vels je režirao tri autorski vrlo različite, a po dometima i kvalitetima neobično uspešne adaptacije besmrtnih Šekspirovih dela.

17:00 Film: MAGBET

19:00 Predavanje

20:00 Film: OTELO

22:00 Film: PONOĆNA ZVONA
Utorak, 30. Jun 19:30, KC Inđija / KAKO VAM DRAGO

Produkcija: Gimnazija „Isidora Sekulić“ (Školski teatar na engleskom jeziku), Novi Sad, Srbija

Adaptacija teksta i režija – Bosiljka Trifunović Vernački