Otvorena postavka povodom štogodišnjice rođenja patrijarha Pavla

Izložba posvećena stogodišnjici od rođenja nekadašnjeg patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla otvorena je danas u Narodnoj biblioteci u Beogradu.

Izložbu pod naslovom „Govorim, a ćutim” čine, pre svega, knjige iz lične bilblioteke patrijarha Pavla, koju čini oko 9.000 knjiga, a izloženo je njih 108.

Biblioteka se nalazi u manastiru Svetog arhanđela Mihajla u Rakovici, kod Beograda, gde je bivši patrijarh i sahranjen, a pod okriljem je patrijaršijske biblioteke. Pored crkvenih i teoloških knjiga čine je i brojna dela iz oblasti filozofije, umetnosti i istorije. Pojedine knjige je ukoricioo lično patrijarh Pavle, a posebno zanimljive su i posvete brojnih zvaničnika ili crkvenih velikodostojnika.

Izložbu je otvorio naslednik patrijarha Pavla na čelu Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je ukazao na to da je njegov prethodnik bio veoma važan srpsku crkvu i narod.

– Na čelu crkve bio je u veoma kritičnom trenutlu. Baš takav čovek je bio potreban takvom vremenu – odmeren i staložen. Nijedna njegova reč nije bila izlišna ili suvišna –  kazao je Irinej.

On je Pavla opisao i kao veoma disciplinovanog poglavara, koji nije opraštao krupne greške sveštenstva i vladao se prema crkvenom zakonu. Upravnica Narodne biblioteke Svetlana Jančić istakla je da je izložba brižljivo pripremana dve godine, i da je uložen veliki trud
da bi se dostojno predstavila tako velika ličnost. Štiva patrijarha, koje je često nosio sa sobom.