Ovacije Beogradskoj filharmoniji u Karnegi holu

Publika Karnegi hola, u Njujorku, višeminutnim ovacijama je ispratila muzičare Beogradske filharmonije s poslednjeg koncerta u okviru američke turneje, održanog sinoć.

– Ovim istorijskim koncertom počinje nova etapa međunarodnih uspeha – ocenila je Beogradska filharmonija u jutrošnjem saopštenju.

U dvorani koja predstavlja „umetnički san svakog muzičara”, Beogradsku filharmoniju slušalo je više od 1.500 ljudi.

– Odlučnim korakom, uz Slovenski marš Čajkovskog, filharmoničari su otpočeli finale svoje prve američke turneje – dok je „glas Željka Lučića koji je nastupio uz posebnu dozvolu Metropoliten opere, izazvao oduševljenje”, piše u tekstu.

Na bis je izvedena arija „Eri tu” iz Verdijevog „Bala pod maskama”.

– Tek ćemo u narednom periodu postati svesni uspeha koji se večeras desio u Njujorku. Karnegi hol izaziva strahopoštovanje svih muzičara sveta, a imati punu salu pred sobom, neverovatan je osećaj. Ovo je kruna višegodišnjeg rada Filharmonije i nadam se da ćemo ovakav uspeh ubrzo ponoviti – rekao je koncertmajstor Miroslav Pavlović.

Sibelijusova Druga simfonija „pokazala je svu energiju i raskoš Beogradske filharmonije pod upravom šefa-dirigenta Muhaja Tanga”, nastavlja se u saopštenju.

Muzika kompozitora Stevana Hristića i Stanislava Biničkog, izvedena na bis, „dodatno je oduševila publiku koja svojim višeminutnim aplauzima orkestru nije dozvoljavala da napusti scenu. Ceo Karnegi hol bio je na nogama, a 96 muzičara Beogradske filharmonije na kraju se zahvalno poklonilo publici”.

Beogradska filharmonija gostovala je od 6. do 9. oktobra u Čikagu, Klivlendu, Vašingtonu i Njujorku, a novembra ide na gostovanje u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Ambasador SAD u Beogradu, Majkl Kirbi koji je prisustvovao koncertima, rekao da je turneja bila prava prilika „da se Americi pokaže istinsko lice Srbije”.

Ministar kulture Srbije i nekadašnji šef Filharmonije, Ivan Tasovac, rekao je uoči turneje da ona predstavlja novi model pravog privatno-državnog partnerstva, zahvaljujuči čemu je priređena.

Budžet turneje je bio milion dolara, od čega su većinu dali privatni donatori, a nešto manje od 20 odsto dalo je Ministarstvo kulture.

U SAD je bilo 96 muzičara i desetoro drugog osoblja Beogradske filharmonije.