Ove godine Sajam knjiga posetiće jedan od najpopularnijih svetskih pisaca (FOTO)

Beogradski sajam knjiga 2014. biće održan od 26. oktobra do 2. novembra, a izdavači su se potrudili da posetiocima predstave mnogo novih i zanimljivih izdanja, ali i interesantnih i dugo očekivanih gostiju

Međunarodni beogradski sajam knjiga održava se 59. put po redu, pod sloganom „Vreme je za knjigu”. Najznačajnija kulturna manifestacija u našoj zemlji je prilika da izdavači predstave svoja najbolja izdanja koja ujedno predstavljaju i našu kulturnu baštinu. Posetioce očekuju mnogobrojna izdanja, ali i specijalni gosti.

LAGUNA

Izdavačka kuća Laguna učestvovaće po sedamnaesti put na Sajmu knjiga a posetioci će imati prilike da vide celokupnu produkciju kuće.

Na Laguninom štandu biće predstavljeno blizu 2.200 različitih naslova, a gostovaće više od trideset domaćih autora koji će potpisivati svoja nova izdanja.
Kako navode u Laguni, za posetioce su pripremljeni pravi hitovi.
– Na našem štandu naći će se sledeće knjige: „Sportski lider Novak Đoković” Krisa Bauersa, „Kainov ožiljak” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, „Napet šou” Marka Šelića Marčela, „Spas 2″ Isidore Bjelice, „Aleks” Pjera Lemetra, „Amerikana” Čimamande Ngozi Adiči, „Priče o crvenom sirku” Mo Jena i mnoge druge – kaže za Dnevno.rs Vanja Gavrovski iz Lagune.

Do početka sajma, pojaviće se i knjige „Mračna mesta” Džilijen Flin, „Hodočašće Arsenija Njegovana” Borislava Pekića, „Šta bi dao da si na mom mjestu” Dušana Vesića, „Sam sa sobom” Mihaila Gorbačova, „Ruska” Edvarda Raderfurda, „Ričardova kraljica” Filipe Gregori, „Umoran od života i smrti” Mo Jena, „Božićna bajka” Zorice Kuburović, „Neki drugi film” Aleksandra Gajšeka, „101 tehnika uticaja” D. R. Gilberta, „Mesto u mećavi – Priča o Milanu Mladenoviću” Aleksandra Žikića i druge.

Ekskluzivni gost Lagune na ovogodišnjem Sajmu biće britanski pisac Toni Parsons, autor bestselera „Čovek i dečak”. Parsons potpisivati knjige u subotu 1. novembra od 15 do 17 sati.

– On će ovom prilikom promovisati roman „Jedan po jedan”, napeti prvi roman u novom, eksplozivnom kriminalističkom serijalu – kaže iz Lagune.


VULKAN

Specijalni gost štanda Vulkan izdavaštva biće kineski pisac Maj Đa, jedna od najpoznatijih pisaca današnjice, autor knjige Šifra Solomon.

Posetioci će imati prilike dau  hali 1 beogradskog sajma, uživaju u novim romanima svetskih i domaćih autora. Na štandu Vulkana biće predstavljeni novi romani Musoa, Ruždija, Kinga, klasici Eko, Selimović, Pavić, kuvar Džejmija Olivera, ali i svetske senzacije – Tajna devet soba i Crno više nije u modi.

– Na našem štandu moći će da se kupe sledeće knjige: „Ako sutra ne postoji” (knjiga objavljena početkom leta) i „Central park” Gijom Musoa, „Pesma talasa” Nore Roberts, „Samo ovu noć” Amande Kvik, „Snovi u plavom” Džodžo Mojes, „Tajna devet soba” Džesi Berton, „Crno više nije u modi” Pajper Kerman, „Indijski začin na francuski način” Ričarda Č. Moraisa, „Mavrov poslednji uzdah” Salmana Ruždija i druge – kaže za Dnevno.rs Ivan Golušin iz Vulkana.

Domaće klasike na ovogodišnjem Sajmu knjiga predvodiće dela Meše Selimovića „Ostrvo”, „Tvrđava” i „Derviš i smrt”, kao i dela Milorada Pavića „Hazarski rečnik”, „Unutrašnja strana vetra”, „Predeo slikan čajem”, „Veštački mladež”, „Drugo telo”, „Poslednja ljubav u Carigradu” i „Unikat”.

Među autorima trilera s novim knjigama pojavljuju se Rober Ladlam „Kobna razmena”, Sandra Braun „Bez oklevnja”, Stiv Beri „Paklena odaja”, Jusi Adler Olsen „Poruka u boci”, Harold Robins „Pljačkaši”.

PROMETEJ

Na ovogodišnjem sajmu knjiga biće predstavljena nova lingvisitčka izdanja gde se izdvaja delo Danka Šipke „Veliki englesko-srpski” i „Srpsko-engleski rečnik”. Iz Prometeja posetiocima preporučuju ovih pet knjiga: „Jezički odgonetnik” Milorada Telebaka, koji daje odgovore na oko 6.000 najčešćih jezičkih nedoumica, potom „Gavrilo Princip- sećanja i dokumenti” Miloša Kovića, „14. Veliki rat” Olivera Janca, „Novi Sad od neandertalaca do Turaka” dr Predraga Medovića i knjigu dr Željka Simića „Ogledi iz antorpologije književnosti”, koja je je zasnovana na istraživanju uticaja Ničea na naše pisce.

– Dominantno mesto u Prometejevoj produkciji zauzimaju knjige koje govore o Srbiji i Prvom svetskom ratu. Do sada ih je objavljeno već četrnaest, a broj stranica u ovim knjigama prelazi 5.000. Ove godine obeležavamo i 150-godišnjicu smrti Vuka Stefanovića Karadžića knjigom akademika Vladimira Stojančevića „Vuk Karadžić – jezik i istorija”, povodom 100-godišnjice rođenja Patrijarha Pavla objavljujemo knjigu Đorđa Randelja „Patrijarh Pavle – svetac kojeg smo poznavali” – kaže za Dnevno.rs Predrag Kovačević iz Prometeja.

Kako kažu u Prometeju, posetiocima će biti predstavljena i tri nova naslova iz Popularne lingvistike – Zagorka Vavić Gros „Ttoponimi su čuvari našeg jezika”, Tihomir Petrović „Umeće govorenja” i Milorad Telebak „Jezički odgonetnik”.
U Prometeju kažu da su njihove najčitanije knjige autora popularnih lingvističkih izdanja, te knjige Marka Lopušine, Mome Kapora i Antologija Antić.

DERETA

Izdavačka kuća Dereta i dalje je verna starom konceptu izdavanja klasičnih dela iz svetske i domaće književnosti, istoriografije i filozofije ali i savremenih naslova.

– Iz ovogodišnje produkcije pre svega izdvajamo dve biografije, „Leonard Koen – muzika, iskupljenje, život” Lil Libovic, kao i „Zilot – život i vreme Isusa iz Nazareta” Reze Aslana,, kao i dvojezično izdanje, na srpskom i engleskom, tri Andrićeva dela, „Razgovori s Gojom”, „Mostovi” i „Znakovi pored puta”, zatim „Oganj i nada – Srbija u I svetskom ratu” Sime C. Ćirkovića, moderno dizajnirana knjiga kojom se Dereta pridružuje obeležavanju 100 godina od početka Velikog rata – kažu iz ove izdavačke kuće.

Posetioce Sajma na ovom štandu čekaju još knjige „Srpska mitologija u verovanju običajima i ritualu”, Sretena Petrovića, Parkinsonova „Istorija filma”, „Hokus pokus” Kurta Vonegata, „Švejkovanje” Jaroslava Hašeka i mnoge druge.

Ovo su samo neka od izdanja koja čekaju posetioce ovogodišnjeg 59. Sajma knjiga u Beogradu. Na površini od 30.512 m2, predstaviće se više od 450 direktnih izlagača, od toga za sada 33 iz inostranstva.
Sajam će tokom osam dana biti otvoren od 10 do 21 sat, cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, za grupne posete je 150, dok je cena porodične ulaznice 600 dinara.