Peti ‘Grin fest’ u Beogradu

Peti međunarodni festival zelene kulture 'Grin fest' biće održan od 29. do 31. oktobra u Domu omladine Beograda.

U susret V međunarodnom festivalu zelene kulture „Green fest”, koji će biti održan u Domu omladine Beograda, od 29. do 31. oktobra, danas je predstavljen program Festivala, organizacije, ustanove i institucije koje učestvuju na Festivalu, filmovi koji će biti prikazani u okviru takmičarskog i revijalnog programa Festivala, kao i najavljeni gosti Revijalni i takmičarski filmovi, izložbe fotografija, zeleni inovativni proizvodi, inicijative i tehnologije, kreativne radionice, debate, predavanja – samo su deo festivala „Green Fest” koji pokreće zeleni talas promena u društvu.

„Green fest” jedan je od 32 projekata koji su finansijska sredstva za realizaciju dobila u okviru konkursa „Beogradu s ljubavlju”, koji je organizovao Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Ukupni fond ovog konkursa za projekte iz oblasti zaštite životne sredine

– Država ne može da funkcioniše bez civilnog sektora pa tako Sekretarijat snažno podržava rad udruženja kroz konkurse za finansiranje projekata. Klimatske promene, kao i njihov uticaj i posledica na životnu sredinu, sigurno su najvažnija ekološka tema današnjice. Tako je i „Green fest” i ove godine usko povezan sa ovom aktuelnom temom, a poseban značaj dajemo i saradnji Centra za unapređenje životne sredine i Doma omladine Beograda u akciji prikupljanja knjiga za Obrenovac. Apelujemo na sve posetioce da ponesu bar po jednu knjigu kako bismo zajedno ponovo osposobili biblioteku u Obrenovcu – istakao je Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne.

U okviru „Green festa biće organizovano i prikupljanje knjiga za biblioteku „Vlada Aksentijević” iz Obrenovca čiji je kompletan fond knjiga uništen tokom katastrofalnih poplava u maju 2014. Knjige će moći da se doniraju na info pultu „Green Fest”-a, u Domu omladine, tokom trajanja festivala.

Festival je programski podeljen na tri celine:

„Green Screen Fest” – program takmičarskog i revijalnog filma, „Green Field” – obrazovni program i „Green Square” – izložbeni program „zelenih” inovacija, organizacija i proizvoda.

U okviru filmskog programa naći će se 52 takmičarska kratka i amaterska filma iz 24 zemlje, kao i 8 revijalnih filmova, od kojih će čak 7 biti premijerno prikazani u Srbiji.

– U revijalnom delu programa biće prikazani dokumentarno igrani filmovi – pobednici najznačajnijih svetskih festivala, koji obrađuju neke od najvažnijih problema današnjice i koji će sigurno uzburkati emocije publike. „Green Fest” biće svečano otvoren u sredu 29. oktobra, u 20 časova, premijernom projekcijom izuzetnog ostvarenja filma „Seme života”, dok će program Festivala istog dana početi u 10 časova pre podne, edukativnim i kreativnim radionicama. Ove godine je na takmičarski konkurs za kratki i amaterski film stigao rekordan broj prijava – ukupno 447, iz 54 države, što je više od ukupno svih pristiglih prijava u prethodne četiri godine. Posetioci će imati priliku da pogledaju najbolja ostvarenja iz kategorija amaterskog i kratkog filma, iz zemalja regiona, kao i sa svih svetskih meridijana – rekao je Vladan Šćekić, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine.

Deo Festivala posvećen obrazovnom programu čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju, i ove godine će ugostiti oko 1500 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta, kroz 24 radionice, predavanja i diskusija. Pametni gradovi, ekološki aktivizam, ekološki otisak, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste, od reciklaže do organske hrane. U delu namenjenom studentima posetioci će moći da čuju predavanja o klimatskim promenama, baštenskim zajednicama, drvetu u modernoj arhitekturi i kućnoj organskoj bašti. Pored toga, biće održane i panel diskusije o razvojnim potencijalima prirodnih dobara, kao i konceptu pametnih gradova.

U okviru treće izložbene celine, programa svi posetioci će moći da uživaju u 8 različitih

izložbi, predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta, Manufaktura cdR sa lampama

od bicikala, Think Green design sa Bašticom i projektom „My Garden”, Centar za

promociju nauke kroz „13 naučnih ideja”, Eko-dvorište i Kreativna industrija stakla, kao i

drugi izlagači, njih ukupno 24.