Pisana reč opet držala Beograđane budnim: Uspešno održana 12. Noć knjige!

Koliko se u Srbiji čita pokazala je 12. Noć knjige. Više od 40.000 ljudi za samo sedam sati posetilo je knjižare Delfi i Lagunine klubove čitalaca, što ovu manifestaciju čini najposećenijom posle beogradskog Sajma knjiga.

 

Organizatori ovog svojevrsnog festivala knjige su izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi pod pokroviteljstvom Eurobank EFG.

Na 43 lokacije u 23 grada u Srbiji i regionu Noć knjige privukla je različite generacije, od najmlađih pa do onih u poznim godinama. Velika gužva i visoke temperature nisu smetale čitaocima, svi su strpljivo tražili knjige i čekali u redu. Tome je naravno doprinela dobra organizacija i dostupnost podataka na sajtovima Lagune i knjižarskog lanca Delfi. Brojni verni čitaoci već tradicionalno dolazili su sa dugim spiskovima knjiga koje su želeli da kupe. Izdavačka kuća Laguna je obezbedila popuste na svoja izdanja: za 1 kupljenu knjigu 25%, 2 knjige 30%, 3 knjige 35%, dok je popust na kupovinu 4 i više knjiga bio 40%.

Najprodavaniji naslov u Noći knjige bio je „Orhanovo nasleđe“ Alin Ohanesjan. Veliku pažnju čitalaca privukao je„Svet leda i vatre“ Džordža R. R. Martina, prva zvanična istorija Sedam kraljevstava, bogato opremljena knjiga sa više od sto sedamdeset originalnih ilustracija u boji. Najprodavanija knjiga domaćih autora bila je „Teslina pošiljka“, novi roman Vanje Bulić, kao i „Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida, knjiga nagrađena Ninovom nagradom. Neposredno pre Noći knjige Laguna je objavila čuveni roman Dragoslava Mihailovića „Kad su cvetale tikve“, roman koji i nakon skoro 50 godina od prvog objavljivanja ne gubi na aktuelnosti i stiče nove čitaoce.

 

TOP 10 u Noći knjige:

 

1.    „Orhanovo nasleđe“, Alin Ohanesjan

2.    „Svet leda i vatre“, Džordž R. R. Martin

3.    „Teslina pošiljka“,Vanja Bulić

4.    „Kuća sećanja i zaborava“, Filip David

5.    „Osmeh za svaki dan“, Jelica Greganović

6.    „Ubiti pticu rugalicu“, Harper Li

7.    „Stefan Prvovenčani“, Luka Mičeta

8.    „Glasovi iz gluve sobe“, Blagoje Grahovac

9.    „Islednik“, Dragan Velikić

10.  „Kad su cvetale tikve“, Dragoslav Mihailović

Kao i svake godine najveći broj čitalaca posetio je knjižaru Delfi u SKC-u, poznatu i po najvećem izboru stranih naslova kojima su cene bile snižene za 20%, kao i najvećoj ponudi knjiga drugih izdavača od kojih se pedeset najznačajnijih odazvalo akciji i snizilo cene do 20%. Veliki broj posetilaca uživao je u programu knjižare Delfi u SKC-u jer su bili u mogućnosti da se druže sa eminentnim piscima kao što su Dragoslav Mihailović, Dragan Velikić, Nikola Malović, Marko Aleksić, Uroš Petrović, Luka Mičeta, Marčelo, Vanja Bulić, Mario Liguori i drugi.

Kupovinom knjige u Noći knjige posetioci su imali mogućnost da ostvare popust od 50% na godišnju članarinu u čitavoj mreži Biblioteke grada Beograda. Narodna biblioteka Kruševac odobravala je popust od 40% na godišnju članarinu, kao i Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini. Biblioteka „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici ponudila je besplatno godišnje učlanjenje, Narodna biblioteka Srbije do 16. juna daje popust od 30% na sve članarine uz priložen račun o kupovini u knjižari Delfi tokom Noći knjige. Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu odobrila je popust od 50% na godišnju članarinu uz priložen račun o kupovini u knjižari Delfi, dok je Gradska biblioteka u Novom Sadu u Noći knjige odobrila popust od 50% na godišnju članarinu. 

Cilj manifestacije, pokrenute 2009. godine, jeste popularizacija knjige i čitanja, a više desetina hiljada posetilaca za samo sedam sati pokazuje da su očekivanja više nego opravdana. Dvanaesta manifestacija Noć knjige završila se tačno u ponoć i još jednom je pokazala koliko se u Srbiji čita.

Oni koji nisu želeli da udobnost svojih domova zamene za čekanje u redu posetili su Noć knjige u najvećoj onlajn knjižari www.delfi.rs.

Noć knjige obeležili su i sjajni pokloni prijatelja manifestacije: Bambi, Delta Generali, Avon, Nestea, Nescafé, Dr. Oetker, Dr. Beckmann, Diva, Pino Toys, Bioten, Batiste, Henkel, Veseli četvrtak, Chips Way, Golden Rose, Lomax, Dr Colić, Esi, Aura, Legend, Ivančić i sinovi, Paloma, Garnier, Galenika, L’Oréal, Libresse, Kotanyi, Zewa, Alek, Eveline, City Records, Esense, Jahting klub Kej, Mc Donalds, Olimp Zvezdara, Akademija za estetiku i kozmetiku, Pozorište na Terazijama, Pozorište Slavija, Zvezdara teatar, Ustanova kulture Vuk, Atelje 212, Bitef teatar, Pozorište lutaka Niš.

Posle uspešno završene dvanaeste regionalne manifestacije Noć knjige veliki popusti i akcije nastavljaju se u knjižarama Delfi.

Popust do 20% na najpopularnije naslove odabranih izdavača koji su učestvovali u manifestaciji nastavljaju se i posle Noći knjige u knjižarama Delfi do četvrtka, 18. juna. 2015. godine.

Popust do 20% važiće na naslove sledećih izdavača: Admiral Books, Agape knjiga, Agora, Algoritam, Arhipelag, Book, Booka, Clio, Čarobna knjiga, Dereta, Draslar partner, Evro Giunti, Evropski pokret prijateljstva, Fabrika slova, Fraktura, Ganeša, Geopoetika, Globosino, Heliks, Jasen, Kreativni centar, Lento, Leo commerce, Lom, Mascom, Miba Books, Mladinska knjiga, Naučna KMD, Novosti, Nova poetika & Argus Books, Odiseja, Otvorena knjiga, Paladin, Psihopolis, Rende, Samizdat, Sezam Book, Solaris, Srpska reč, Stylos, Štampar Makarije, Urban Reads, Valera, VBZ, Verba, Vukotić, Vulkan.

Količinski i članski popusti na ovoj akciji ne važe.

Uživajte u čitanju i vidimo se u novoj Noći knjige u decembru!