Pljačkaši oštetili arheološko nalazište Vatin kod Vršca

Nepoznate osobe raskopale su i oštetile arheološki lokalitet izuzetnog značaja Vatin Bela bara kod Vršca u potrazi za arheološkim blagom.

Rukovodilac radova arheolog Dragan Jovanović rekao je agenciji Beta da je policija obavila uviđaj, a da su vandali uništili arheološke iskope u dubini od jednog metra, u potrazi za vrednim nalazima od zlata i bronze koji se u inostranstvu prodaju za velike sume novca.

– Štetu ne možemo da procenimo jer ne znamo šta su pronašli, ali mnogo važnije od toga je to što će ti predmeti završiti u privatnim kolekcijama u inostranstvu, čime je nepovratno izgubljen deo nacionalnog kulturnog blaga – rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima brojna arheološka nalazišta u Srbiji stalno su na meti arheologa-amatera, koji su osnovali i udruženje i uz pomoć detektora za metal neometano pretražuju teren i uništavaju lokalitete.

– Poslednjih godina aktivnosti arheologa-amatera znatno su povećane i predstavljaju sve veću opasnost za kulturna dobra i arheološka nalazišta, a država ne čini ništa da to spreči – rekao je Jovanović.

Arheološki lokalitet Vatin veoma je značajan i obuhvata period od 3000. godine pre nove ere do drugog ili trećeg veka nove ere, a po njemu je čitava jedna kultura bronzanog doba dobila ime.