Poginuo Nobelovac i veliki naučnik po kojem je snimljen ‘Blistavi um’

Američki matematičar Džon Neš, poznat po teoriji igara i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1994. godine, poginuo je u subotu u saobraćajnoj nesreći zajedno sa suprugom Ališom na autoputu kod Njujorka, saopštila je danas njujorška policija.

 

Neš (86) i njegova supruga bili su u taksiju na autoputu u Nju Džersiju, istočno od Njujorka. Taksista je izgubio kontrolu nad volanom, naglo skrenuo s puta i u toj nesreći su iz vozila ispali naučnik i njegova žena.

Drugi detalji nisu za sada saopšteni.

Neš je američki matematičar koji se bavio teorijom igara, diferencijalnom geometrijom i delom diferencijalnim jednačinama, kao viši istraživač matematičar na Univerzitetu Prinston. Dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 1994. godine.

Pokazivao je znakove šizofrenije 1958. i godinu dana kasnije mu je utvrđena paranoidna šizofrenija sa depresijom i slabim samopoštovanjem.

Posle godina boravka u bolnicu, Neš se vratio na Prinston, a deset godina kasnije, 1970, prestao je da pije antipsihotične tablete svojom voljom, i nikada više nije pokazivao znakove te bolesti, uz podršku svoje supruge Ališe.

O Nešu je snimljen film “Blistavi um”, reditelja Rona Hauarda s Raselom Krouom u glavnoj ulozi. Dženifer Koneli, koja je glumila Nešovu surpugu Ališu, dobila je Oskara za tu ulogu.

Neš je ove godine dobio i Abelovu nagradu, međunarodnu nagradu Norveške akademija nauke za naučni doprinos na polju matematike.