Popustili: Maroko skinuo zabranu sa Skotovog filma o Mojsiju

Film Ridlija Skota 'Egzodus', koji se bavi biblijskim temama, ipak će moći da se prikazuje u Maroku, nakon što je američki studio Tventi senčeri foks pristao da izbaci rečenice zbog kojih je film u toj zemlji zabranjen.

Marokanski kinematografski centar je saopštio da će Skotov film o Mojsiju moći da se prikazuje u bioskopima pošto je režiser izbacio dijalog u kojem se implicira da jedan od likova predstavlja Boga.

„Uklonili su dva audio zapisa koja su aludirala na personifikovanje božanskog”, navodi se u saopštenju. Marokanski kinematografski centar je 27. decembra naložio bioskopima
da obustave prikazivanje „Egzodusa” jer je cenzorska komisija prigovorila na scenu u kojoj se Mojsiju javlja osoba koja se može interpretirati kao Bog.

U filmu Mojsije pita tu osobu – jedno dete – „ko si ti?” a dete odgovara: „Ja jesam”. U islamu je zabranjeno predstavljati boga kao obličje.

Odluka cenzorske komisije izazvala je negodovanja među režiserima i političarima u Maroku, koji u odnosu na druge islamske zemlje u regionu ima liberalniji stav prema zapadnjačkim filmovima.