Posle skoro 40 godina, Herkul Poaro ponovo ‘na slučaju’

Naslednici britanske književnice Agate Kristi prvi put su dali dozvolu da se preuzme lik proslavljenog belgijskog detektiva Herkula Poaroa koga je „oživela" spisateljica Sofi Hana.

Gotovo 40 godina od kada je Agata Kristi 1975. godine objavila poslednji roman o Poarou, naslednici britanske književnice odlučili su da Sofi Hani zvanično dozvole da piše o novim avanturama čuvenog detektiva.

Sofi Hana, takođe iz Velike Britanije, već je oživela Poaroa u svom romanu „The Monogram Murders”, objavljenom u 40 zemalja. Francuski izdavač ove knjige je isti koji je nekada objavljivao romane Agate Kristi.

– Zaplet u romanu Sofi Hane je tako intrigantan i ubedljiv, a njena strast za stvaralaštvo moje bake toliko jaka, da smo procenili da je došlo vreme za novi roman o Poarou – rekao je jedini unuk Agate Kristi, filmski producent Metju Pričard koji pomaže kulturu novcem od autorskih prava koja mu je baka poklonila kada je imao samo devet godina.

Agata Kristi je najtiražniji pisac svih vremena: u svetu je prodato dve milijarde njenih knjiga, a samo u Velikoj Britaniji milijarda.
Jedina knjiga koja ju je po prodaji nadmašila je – Biblija.

Lik Herkula Poaroa prvi put se pojavio 1920. godine, u romanu „Tajanstveni događaji u Stajlsu”, a Agata Kristi ga je „ubila” 1975. godine, u romanu “Zavesa”. Tada je rekla da čuvenog detektiva „više ne može da podnese”.

Vest o odlasku jednog od najpoznatijih detektiva u knjiženvosti objavljena je tada na naslovnoj strani Njujork Tajmsa, na kojoj je pisalo: „Herkul Poaro, poznati belgijski detektiv je mrtav”.

Zato ostvaranje Sofi Hane nije nastavak Poaroovih avantura koje je opisala Agata Kristi, već je njihov sastavni, središnji deo, naglašava izdavač mlade britanske književnice.