Poslednje zbogom velikoj glumici – Tiho i dostojanstveno

Nekoliko diskretnih ruža ostavljenih blizu njene kuće u Njujorku, setne reči ljudi iz sveta filma, obožavaoci i prijatelji odali su danas poštu glumici Lorin Bekol, holivudskoj legendi koja je preminula u 90. godini.

Holivudska zvezda i dobitnica Oskara preminula je u utorak, preneli su danas američki mediji. Filmska diva umrla je u svojoj kući u Njujorku od posledica moždanog udara.

Lorin Bekol je na filmu debitovala sa 20 godina, uz Hemfrija Bogarta u filmu „Imati i nemati” iz 1944.

Njena smrt usledila je nekoliko sati posle samoubistva 63-ogdišnjeg glumca i komičara Robina Vilijamsa koja je izazvala intenzivne emocije i lavinu reakcija širom sveta.

– I sada smo izgubili i veliku Lorin Bekol. RIP (počivaj u miru), draga Beti – napisala je na Tviteru glumica Mija Farou, koristeći pravo ime preminule glumice koja je rođena kao Beti Džoan Persket, ćerka jedinica rumunsko-poljskih jeverejskih imigranata.

– Prvo Robin koji je bio genije i sada Lorin – takođe je napisala Barbara Strejsend, koja je odala počast „mudroj i voljenoj prijateljici”, jednom „originalu”.

 

Glumac i producent Džon Kjuzak napisao je takođe preko Tvitera „najveća dama među damama” i podsetio se na njene intenzivno plave oči, a američki filmski kritičar Leonard Maltin pozdravio je glumicu koja je bila „jedna od poslednjih veza sa zlatnim dobom
Holivuda”.

– Hvala što si nas sve naučila da zviždimo – napisao je u tvitu glumac Set Makfarlejn, osvrćući se na čuvenu scenu s Bogartom iz filma „Imati i nemati”.

Jutros je nekoliko obožavalaca uprkos kiši došlo ispred Dakote, čuvene zgrade kod njujorškog Central parka u kojoj je živela, ali nisu mogli da ostave cveće. Tri livrejisana vratara dali su im znak da ne može.

Neko je ipak ostavio nekoliko ruža iza zgrade, zakačene na ogradu od kovanog gvožđa.

Tokom više od pola veka, Lorin Bekol igrala je u više od 30 ostvarenje među kojima su klasici „Veliki san”, „Ki Largo” i „Kako se udati za milionera”.

Ikona Holivuda bila je udata za dva oskarovca – Hemfrija Bogarta i Džejsona Robartsa.