POSLEDNJI POZDRAV SRPSKOM VITEZU KULTURE: Jovan Ćirilov sahranjen u Aleji zaslužnih građana (FOTO)

Jovan Ćirilov ispraćen je u svoju večnu kuću danas oko 14:30 časova na Novom groblju u Beogradu. Od čoveka koji je bio stub srpske kulture oprostili su se mnogi prijatelji, kolege i poštovaoci njegovog dela.

Mnoštvo Beograđana, posetilo je danas Novo groblje kako bi prisustvovali sahrani istaknutog kulturnog radnika Jovana Ćirilova.

Sahrani su prisustvovali Svetozar Cvetković, Nenad Radujević i Dragan Đilas, kao i mnogi drugi. Poslednju počast velikom Jovanu Ćirilovu uz stihove Volta Vitmana „ O, kapetane, moj kapetane” odao je Vojislav Brajović.

Jovan Ćirilov preminuo je 16. novembr u 84. godini. Rodjen je u Kikindi 30. avgusta 1931. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1955.
Član JDP postao je 1955, najpre kao asistent režije, dramaturg, pa umetnički direktor, a od 1985. upravnik.

Bio je umetnički direktor-selektor Bitefa od osnivanja 1967, kada je postao i dramaturg Ateljea 212 (do 1985).

Jovan Ćirilov bio je pozorišni esejist i kritičar. Pisao je za Student, Politiku (od 1956), Blic (od 1999), NIN, Ludus, Delo i mnoge druge časopise i listove, u novinama je pokretao svoje rubrike.

Dobio je dve Sterijine nagrade, za kritiku i za životno delo, Oktobarsku nagradu grada Beograda za celokupno stvaralaštvo, Nagradu „Joakim Vujić” za doprinos srpskom pozorištu, a Francuska ga je odlikovala ordenom Viteza umetnosti i književnost.loading...