Postavljena izložba ‘Memorijali Prvog svetskog rata’ na Kalemegdanu

Izložba 'Memorijali Prvog svetskog rata' postavljena je od danas, 22. septembra, do 12. oktobra na Savskom šetalištu ispod Beogradske tvrđave na Kalemegdanu, a na 48 panoa prikazane su 42 fotografije spomen-obeležja na teritoriji Beograda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je novinarima da je izložba otvorena na donjem delu Savskog šetališta koji je pre 86 godina otvoren za posetioce, u blizini spomenika Pobednik Ivana Meštrovića, podignutom 1928. godine.

– To je pravi način da sačuvamo uspomenu na sve koji su dali žvote za odbranu Beograda u Prvom svetskom ratu – rekao je Mali i pozvao posetioce Kalemegdana da pogledaju fotografije. Autor izložbe Aleksandar Božović rekao je da postavka tipološki i hronološki prikazuje bogatstvo memorijalnih objekata u Beogradu, od kojih su najvažniji nastali u međuratnom periodu i ’80-tih godina 20. veka.

– Neki od tih spomenika su državnog karaktera i monumentalnih odlika, dok su drugi lokalnog tipa, sa imenima poginulih ratnika postavljeni u znak sećanja na njihovu žrtvu – rekao je Božović.

Memorijali kao umetnička dela, estetski i simbolički imaju istaknuto mesto u istoriji Beograda, a do sada je kroz brojne studije i monografske prikaze ukazivano na njihov istorijski, kulturni i umetnički značaj.

Pojedini spomenici, poput Pobednika na Kalemegdanu i monumentalnog spomenika Neznanom junaku na Avali, postali su simboli Beograda, a među poznatijim obeležjima su i spomenici Arčibaldu Rajsu u Topčideru, Zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu i brojni drugi.

Najstariji memorijali posvećeni Prvom svetskom ratu su spomen-kosturnice, kapele, crkve i vojna groblja, dok su u drugoj značajnoj grupi figure postavljene u gradskoj zoni koje su izradili neki od najznačjanijih jugoslovenskih i srpskih vajara, a ima i nekoliko spomen česmi.

Izložbu je organizovao Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Više detalja o izložbi dostupno je na internet stranici www.belgradeheritage.com