Predstava ‘Na otvorenom drumu’ premijerno u Beogradu

Premijera predstave 'Na otvorenom drumu' je u nedelju 1.juna u 20h u BITEF teatru, a repriza je 2.juna.

„Na otvorenom drumu” je drama koja se bavi kako savremenim otuđenim društvom, tako i istorijom cele zapadno-evropske civilizacije – kritikujući njen apsurdni (licemerni) moral, njeno formalističko obrazovanje, njenu religiju, njen militarizam.

Kultna drama Stiva Tešića „Na otvorenom drumu”  govori o mehanizmu sistematskog iscrpljivanja kreativnog potencijala iz svakog pojedinca, o oslobađanju svesti od ideje da se čovek vidi kao suštinski slobodno biće, o izvrtanju smisla i zloupotrebi umetnosti u različite svrhe, o političkoj praksi koja se drži linije antropološkog pesimizma. Proizvod svega toga može biti samo tehnološki napredan čovek, ispražnjen od emocija, usamljeni robot ili, u verziji Done Haravej, kiborg organizam.

U atmosferi III svetskog rata putujemo sa Anđelom, usamljenim marginalcem, i Alom, bezobzirnim intelektualcem. Da bi ušli u tzv. Zemlju Slobode, oni dobijaju zadatak da ubiju Isusa Hrista, koji je drugi put sišao na Zemlju. Ali on samo svira svoje…

Stojan Stiv Tešić (1942, Užice – 1996, Kolorado) proslavljeni je američki filmski scenarista, dramski pisac i romansijer srpskog porekla. Autor je 6 ekranizovanih filmskih scenarija, 10 drama i dva romana. Dobitnik je Oskara za scenario filma Breaking Away (kod nas preveden kao Četiri mangupa), 1980. godine. Njegov stvaralački i životni put obeležen je simbolima Amerike u koju je stigao kao trinaestogodišnjak zadivljen američkim filmovima, a gde je umro razočaran i poražen sopstvenim snom koji se okrenuo protiv njega. Stiv Tešić odbacio je holivudsku slavu i do kraja ostao slobodni i slobodoumni američki filmski i dramski umetnik.

Glavne uloge igraju Rade Ćosić, publici poznat kao Teofilo iz filma “Montevideo, vidimo se” i Vladimir Tešović koji je zapaženu ulogu imao u filmu “Šejtanov ratnik”.

Prihod od premijere ide za pomoć ugroženima u poplavama.

Ekipa posebnu zahvalnicu duguje Ljiljani Bogoevoj Sedlar.

Fotograf je Aleksandar Carević, a dizajner Ivan Novaković.

Stojan Stiv Tešić: NA OTVORENOM DRUMU

Režija – Kosta Ristić

Scenograf – Ivan Denić

Kostimograf – Maria Marković

Muzika – Novak Ašković

Producent – Jovana Stević

Saradnik na izradi scenografije: Nemanja Vorkapić

Dizajn svetla: Aleksandar Švabić

Fotografija: Aleksandar Carević

Grafički dizajn: Ivan Novaković

Uloge tumače:

ANĐEO- Vladimir Tešović

AL – Rade Ćosić

SVEŠTENIK – Miloš Đorđević

DEVOJČICA – Predrag Vasić

ISUS – Aleksandar Stanković