Preminula čuvena LGBT aktivistkinja

Lezbijska aktivistkinja čija je tuča sa policijom 1969. godine u Njujorku obeležila početak borbe za LGBT prava u SAD, umrla je u 94. godini.

Storme De Larveri heroina Stounvolskih protesta u Njujorku, umrla je u subotu u staračkom domu u Bruklinu, rekla je njena dugogodišnja prijateljica i zakonski staralac Liza Kanistrači.

Ova aktivistkinja rođena je 1920. godine. Otac joj je bio belac, a majka crnkinja.

– Rođena je u nedaćama, i bila je u nedaćama ceo život – rekla je Kanistračijeva. Pedesetih godina prošlog veka, De Larveri je bila deo putujuće trupe Džuel boks rivju u kojoj je igrala muškarce.

U protestima 1969. godine bila je učesnik u tuči s policijom prilikom racije u baru Stounvol, u njujorškom Grinič vilidžu.

– Bila je veoma ozbiljna žena kada je trebalo da se štite ljudi koje voli – rekla je Kanistračijeva, dodavši da je De Larverijeva „prosto živela za to da bude od koristi”.

U osamdesetim godinama prošlog veka radila je u barovima kao izbacivač, a tako je 1985. godine upoznala Lizu Kanistrači.

Poslednjih godina je patila od demencije, ali je ipak bila svesna uvođenja istopolnih brakova u državi Njujork i odluke Vrhovnog suda SAD kojom su ukinuti delovi federalnog Zakona o odbrani braka, rekla je Kanistračijeva.

Predstavnik Uslužnog centra LGBT zajednice iz Bronksa Piter Frenk (Peter Frank) opisao je De Larverijevu kao „žestoku ženu koja je u bezbroj navrata ustajala u odbranu naše zajednice”.