Preminula legendarna srpska glumica (FOTO)

Prema želji legendarne glumice, JDP je vest objavio nakon sahrane.

U Beogradu je, u nedelju, 23. novembra 2014, preminula istaknuta glumica i umetnica Olga Savić, koja je četrdeset godina aktivno provela u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Prema želji Olge Savić, JDP je vest objavio nakon sahrane.

Olga Savić je rođena u Loznici 23. januara 1934. Završila je glumu na Akademiji za pozorište i film u Beogradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1959. Iste godine odigrala je maestralno ulogu Gejl Meri u Sabinjankama Rastka Petrovića za koju je nagrađena Sterijinom nagradom 1960.

Foto: JDP

Samo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kreirala je na desetine likova, od kojih je poslednja uloga bila u predstavi U potpalublju Vladimira Arsenijevića, u režiji Nikite Milivojevića. Nekoliko puta dobila je Godišnju nagradu JDP. Igrala je i u drugim pozorištima (u Ateljeu 212 Izgnanici, Nesporazum).

Bavila se scenskim adaptacijama i dramatizacijama, potpisala je više od deset režija (Seanse kod profesora Frojda, Milena iz Praga, Govor močvare i ćutanje mora, Lica Ive Andrića…), prevodila je s ruskog (Marina Cvetajeva Duga u crnini) i francuskog jezika (Sartr Prljave ruke, Moris Žoli Razgovor na onome svetu između Makijavelija i Monteskija).

Igrala je u petnaestak televizijskih drama, adaptacija domaćih i svetskih klasika, i radila s rediteljima kao što su Slava Ravasi, Sava Mrmak, Ivan Hetrih.

Govorila je poeziju u društvu najboljih pesnika, Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Ivana Lalića, Tase Mladenovića.