Preminula operska diva Elena Obrascova

Bila je jedan od najpoznatijih i najboljih mecosoprana.

Elena Obrascova, narodna umetnica SSSR-a, svetski poznata operska diva, preminula je 12. januara u Nemačkoj, u 75 godini. Tokom poslednjih godina, pevačica je bila teško bolesna. U jesen prošle godine doktori su preporučili Obrascovoj da se preseli u Nemačku zbog klimatskih uslova. U decembru 2014. godine njen koncert u Kremlju je otkazan, zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Narodna umetnica SSSR-a Elena Obrascova rođena je 7. jula 1939. godine u Lenjingradu. Nastupala je u najpoznatijim operskim kućama – milanskoj Skali, Metropolitenu, Bečkoj državnoj operi… Proglašena je za najbolju Karmen na svetu, na festivalu u Španiji 1975. godine održanom povodom stote godišnjice istoimene opere.

Elena Obrascova ostaće upamćena po jedinstvenom talentu i najnežnijim izvođenjima. Njena muzika bila je ispunjena dubojim, strastvenim izrazima. Tokom karijere ispevala je preko 30 operskih uloga. Jedna je od prvih pevača iz Rusije koji su postali međunarodno poznati.

Bila je počasni član Puškinove akademije, Ruske akademije umetnosti i član Međunarodnog udruženja prijatelja ruskog muzeja.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je saučešće pevačicinoj porodici i obožavateljima, prenosi ruska novinska agencija Itar Tass.

Krajem oktobra 2014. godine održan je operski gala koncert najboljih ruskih pevača, u čast Elene Obrascove, koja je koncert pratila iz počasne lože.