Preminula žena koja je obeležila život Samjuela Beketa, Džona Lenona i kraljice Elizabete

Britanska fotografkinja Džejn Boun (Jane Bown), autor legendarnih crno-belih fotografija Semjuela Beketa, Orsona Velsa i Džona Lenona, preminula je juče u 90. godini, prenosi danas britanski list Observer.

– Džejn Boun je radila u Observeru od 1949. godine. Tokom više od pola veka, dolazila je svake nedelje u redakciju gde je uvek radila na 35-milimetarskom filmu. Bila je deo DNK lista – piše Observer.

Prema navodima lista, umetnica je napravila nekoliko stotina najfinijih i markatnih fotografija velikih figura kulturnog i političkog života 20. veka.

– Njene tanane fotografije predstavljaju deo britanskog kulturnog nasleđa – dodao je list.

Njen prvi zadatak je bio da slika filozofa Bertranda Rasela dok doručkuje 1949. godine.

Napravila je niz fotografija francuskog pisca Žana Koktoa, američkog glumca i reditelja Orsona Velsa, grupe Bitls, Džona Lenona, islandske pevačice Bjork i kraljice Elizabete Druge na proslavi njenog 80. rođendana.

Njena najpoznatija fotografija, koja je kasnije reprodukovana u nekoliko navrata, bila je slika irskog dramaturga Semjuela Beketa, sa izboranim licem kako posmatra mračnu ulicu kod londonskog pozorišta.
Džejn Boun ga je tada uhvatila kako pokušava da “pobegne” sa jedne probe u teatru.

Njena deviza je bila da “fotografi moraju da budu nevidljivi i nečujni”. Bila je poznata po tome da je sve seanse slikanja završavala za deset minuta.

– Razoružavala je sve ljude koje je slikala izgledom pristojno obučene ženice iz srednje klase – zaključio je britanski Observer.