Preminuo jedan od poslednjih osnivača posleratne moderne umetnosti

Poznati slikar je iznenada umro u četvrtak, nedugo pošto je u Berlinu otvorena njegova izložba „Više neba" („More Sky”).

Nemački slikar Oto Pine, poznat po svojim koloritnim slikama i gigantskim skulpturama na otvorenom, preminuo je 17. jula u 86. godini, saopštila je Grupa prijatelja Nove nacionalne galerije u Berlinu.

Nemačka ministarka kulture Monika Gruters nazvala je preminulog slikara jednim od poslednjih velikih osnivača posleratne moderne umetnosti.

– Mnogi od njegovih visoko estetskih radova na javnom prostoru bili su takođe signal protiv negostoljubivosti naših gradova. Čineći svetlost i pokret temom mnogih svojih objekata i instalacija, on je pokazao nove puteve moderne umetnosti – navela je ministarka.

Pine će ostati upamćen, između ostalog, po tome što je sa svojim kolegom Hajncom Makom 1957. godine osnovao uticajni evropski posleratni pokret „Nulta grupa” („Group Zero”), koji je pokušavao da probije tradicionalne granice lepe umetnosti eksperimentišući sa svetlošću, vazduhom, pokretom, vatrom i metalom.

Tokom 1974. godine Pine je postavljen za direktora Centra za napredne vizuelne studije američkog Instituta za tehnologiju Masačusets (MIT), odakle je 1993. otišao u penziju.

Njegovi radovi bili su izloženi u više od stotinu galerija i muzeja širom sveta, a prikazani su i na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.