Čuveni pevač Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati, javio je Dnevni avaz a prenose svi domaći mediji.

Kemal Monteno preminuo je danas u 11 sati u svojoj 67. godini. Ovu informaciju Montenov sin Đani potvrdio je pevaču narodne muzike Halidu Bešliću, velikom porodičnom prijatelju.

I Menadžer Gane Pecikoza potvrdio je za domaće medije da je Monteno preminuo jutros u bolnici nakon komplikacija dobijenih posle transplatacije bubrega.

Pevač je bio smešten u Zagrebačkom kliničkom centru zbog povišene temperature koja se danima nije spuštala.

Podsetimo, Kemal Monteno je pre dve godine preživeo infarkt, a godinama je išao na dijalizu, posle koje je zatim usledila transplatacija bubrega sredinom decembra.

Ćerka Adrijana kratko je za “Blic” rekla da je toliko utučena i da joj je teško da ne može ni sa kim ni da razgovara trenutno.

Monteno je prošlog ponedeljka pušten na kućno lečenje, a kada su neki portali tada premeli vest da je preminuo pevač se samo na to nasmejao:

– Smejao sam se kao lud jer kažu da onaj koga živog proglase mrtvim živi 100 godina, a meni je ovo treći put – rekao je tada pevač.

Biografija i život legendarnog pevača

Kemal je rođen u Sarajevu, 17. septembra 1948. godine. Važi za najpoznatijeg bosanskohercegovačkog kantautora i najvećeg šansonjera i jednog od najboljih kantautora na području bivše Jugoslavije.

U drugoj polovini 60-ih godina počeo je svoju veoma bogatu i uspešnu karijeru, upravo u svom rodnom gradu. Debitantski nastup imao je na festivalu “Vaš šlager sezone” 1967. godine. Od tada je bio miljenik festivalske publike u Sarajevu, gde redovno odnosi prve nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta. Za “Šlager sezone” nastale su neke od njegovih najepših šansona, a krajem 1970-ih tu su izvedene i njegove najlepše pesme, svojevrsne himne “Sarajevo ljubavi moja” (1976) i “Zemljo moja” (1977).

U toku svoje više negoo bogate muzičke karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo sopstveni muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pesmama znao da doprinese i uspehu svojih kolega pevača-prijatelja. U toj muzičkoj suradnji sa tako zvučnim domaćim imenima kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Mahir Paloš, Neda Ukraden, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić i drugi, Monteno nije gledao sopstvenu korist, nego svojevrstan način druženja sa svojom rajom i prijateljima, svojstven jednom skromnom i plemenitom čoveku kakav je bio Monteno.

Najpoznatiji je po hitovima “Nije htjela”, “Jedne noći u decembru”, “Šta je život”, “Hiljade pahulja bjelih”…loading...