Preminuo legendarni soul pevač, autor jedne od najpoznatijih ljubavnih pesama svih vremena

Američki soul pevač Persi Sledž, najpoznatiji po svom hitu "When a Man Loves a Woman", umro je danas u 75 godini, potvrđeno je za britanski Bi-Bi-Si (BBC).

 

Foto: Wikipedia

Stiv Grin iz agencije za taletne Artists International Management rekao je da je Sledž umro u svom domu u Baton Ružu, u američkoj saveznoj državi Luizijani.

– On je bio jedan od mojih prvih klijenata, bio je sjajna osoba, a to ne nalazite često u ovom poslu. Stvarno je bio izuzetan – rekao je Grin.

Sledžu je u januaru 2014. operisan zloćudni tumor na jetri, ali je ubrzo nastavio sa turnejom.

Njegov debi singl “When a Man Loves a Woman” dva puta je ušao u prvih deset u Britaniji, a na vrhu američke Bilbordove liste bio je dve nedelje 1966, kada je takođe dostigao četvrto mesto na britanskoj top listi.

Tokom intervjua za dokumentarac 2013, Sledž se prisetio vremena kada je snimio svoj najveći hit.

– Kada sam ušao u studio, tresao sam se kao prut. Bio sam prestravljen – rekao je Sledž i dodao da to je bila ista melodija koju je pevao na poljima, kriknuo je u šumi i pustio da mu se vrati kao eho.

U intervjuu za Radio BBC 2011. rekao je da je on tvorac melodije za “When A Man Loves A Woman”, ali da je prava za tu pesmu preneo na Kalvina Luisa i Edrjua Rajta, jer “nije znao bolje”.

– Imao sam melodiju u glavi, pa sam im dao tu pesmu – rekao je Sledž i dodao da su oni onda napisali tekst.

On kasnije nije doveo u pitanje sporazum sa Luisom i Rajtom i rekao je da je osećao da je Bog hteo da im da pesmu i da neće ništa da menja po tom pitanju.

– Zadovoljan sam onim što sam napisao, ali sam svojoj deci uskratio mnogo toga, jer sam to dao nekom drugom – jednostavno nisam razmišljao – rekao je Sledž.

Pesma “When A Man Loves a Woman” dostigla je drugo mesto na top listi u Britaniji kada je ponovo izdata 1987, pošto se pojavila u filmu “Vod” Olivera Stouna, a obeležila je još nekoliko filmova, poput “Velike jeze”, “Igre plakanja” i istoimene drame iz 1994. sa Meg Rajan.

To je bila prva američka pesma broj jedan na top listi koja je snimljena u studiju “Muscle Shoals” u Alabami, gde su kasnije snimali i Areta Frenklin i Rolingstounsi.

Ta numera je takođe bila prvi zlatni disk Atlantik rekordsa, čiji izvršni direktor Džeri Veksler ju je nazvao “transcendentim trenutkom” i “svetom ljubavnom himnom”.

Ostala je najveći Sledžov hit i omogućila mu je dugu karijeru, punu turneja, u SAD, Evropi i Južnoj Americi, sa prosečno 100 nastupa godišnje.

Njegove takođe uspešne numere su i “Warm and Tender Love”, “It Tears Me Up” i “Take Time to Know Her”.

Pre muzičke karijere, Sledž je radio na poljima pamuka oko svog rodnog grada Lajtona na severozapadu Alabame, a ranih 1960-ih zaposlio se kao medicinski tehničar u bolnici.

Jedan pacijent ga je čuo kako pevuši dok je radio i preporučio ga je muzičkom producentu Kvinu Ajviju.

Sledž je ušao u Rokenrol hol slavnih 2005, a član je i Muzičkog hola slavnih Alabame i Muzičkog hola slavnih Luizijane.