Pavle Minčić, poznati glumac, satiričar, humorista, pevač i pijanista preminuo je danas u 84. godini u Beogradu.

Rođen je 16. juna 1931. godine u Beogradu, bio je pozorišni glumac, ali se oprobao i na filmu i radiju. Osnovnu školu, gimnaziju i Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju završio je u klasi profesora Raše Plaovića.

U bogatoj glumačkoj karijeri ostvaro je zapažene uloge u komadima “Jaje”, “Olovka piše srcem”,”Tužna je nedelja”, “Revizor”, “Sponzor noćas mora pasti”..

Bio je prvi glumac u Beogradu koji je odigrao monodramu,Gogoljev komad “Dnevnik jednog ludaka”, Imao je nekoliko autorskih šou programa na televiziji kao što je “Godine prolaze vreme teče”. Svojim glumačkom snagom gospodario je scenom i osvajao publiku.

Penzionisan je nakon 40 godina rada u Narodnom pozorištu u Beogradu gde je ostvario više od 120 uloga. Neko je u to vreme zapisao da Narodno pozorište ima veliku, malu scenu i Pavla Minčića.

Dobio je mnoge nagrade (“Radoje Domanović”, “Zlatni ćuran”, “Zlatni Lovor” i druge) uključujući i plaketu „Branislav Nušić” i „Zlatni beočug za životno delo” za trajni doprinos kulturi. Bio je istaknuti član “Ošišanog ježa”.

Ostaće upamćen kao junak našeg detinjstva, a vedrim duhom prirastao je za srca mnogih generacija dok je igrao Paju u dečijoj seriji „Na slovo, na slovo”, u filmu “Davitelj protiv Davitelja” igrao je dr. Dobricu Kopicla, u seriji “Pozorište u kući” bio je Soni Boj, a Živorad u serijalu “Ljubav na seoski način”, a sve to pored brojnih televizijskih filmova u kojima je igrao.

Bio je skroman, nikada nije jurio za novcem, kada nije dobio Nacionalnu penziju, dok su istovremeno estradni umetnici dobijali govorio je: “To sada iza mene”, najčešće se vozio trolejbusom…

 loading...