Preminuo tvorac kultnih filmova ‘Žikina dinastija’ i ‘Ćao inspektore’

Filmski reditelj i scenarista Zoran Čalić preminuo je u Beogradu juče u 84. godini, saopštilo je danas Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Kremacija će se obaviti sutra, u 16 sati, na Novom groblju u Beogradu.

Čalić je autor više od 20 igranih filmova, među kojima su najpopularniji “Lude godine, “Žikina dinastija”, “Došlo doba da se ljubav proba”, “Ćao inspektore”…

Filmsko-televizijsko delo Čalića, posebno u domenu omladinskog filma kao žanra, jedinstveno je u srpskoj kinematografiji.

Humoristični, provokativni i uzbuđujući, filmovi ovog autora uspevali su da ostvare snažnu recepciju kod brojne publike. Srpski film je na svojevrstan način u njegovim komedijama ostvario zanimljiv susret omladinskog vitalizma i istorijskog populizma.

Ovaj prepoznatljiv autor, ostvarivši veliki opus, uspeo je da obogati srpski film posebnom žanrovskom tematikom, brojnim komedijama i svedočenjem o jednom istorijskom periodu.

Filmovi Čalića su u momentu pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji. Velika popularnost koju su imali ni danas nije bitno umajena.

Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja, među kojima je posebno priznanje umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.