Prestižno priznanje za životno delo: Ljubomir Simović prvi dobitnik

Akademiku Ljubomiru Simoviću uručena je danas vinska nagrada za žvotno delo, koju od ove godine prvi put dodeljuje vinarija podrum "Radovanović" iz Krnjeva.

Predsednik žirija za dodelu nagrade književnik Aleksandar Gatalica, rekao je da je spoj vina i poezije star najmanje 25 vekova i da će novoustanovljeno, neobično priznanje postati tradicionalno.

– Već sada vidim da je među srpskim piscima jagma ko će da dobije sledeću nagradu – rekao je Gatalica.

Laurat priznanja ljubomir simović rekao je da je vest o dodeli nagrade u njemu probudila mnoštvo ličnih uspomena i asocijacija na mnoge stihove koji su inspirisani vinom.

– Milan Kašanin je rekao da je srednjovekovna Srbija višse ličilla na Toskanu nego na Tursku, ako Srbija i danas liči na Toskanu, za to su najzaslužniji njeni vinogradi i vinarije – kazao je Simović.

Vlasnik vinarije Miodrag Radovanović rekao je da će pločica sa imenom svih dobitnika nagrade za životno delo biti skinuta sa barika i stavljena na zid, u znak sećanja na sve pojedince koji su doprineli srpskoj kulturi.

Dobitniku nagrade uručena je diploma, a na barik vina vredan 3.000 evra, stavljena je pločica sa njegovim imenom. Barik vina je hrastovo bure zapremine 225 litara, sa nagorlim unutrašnjim delom, kako bi vino dobilo specijalan ukus.

Odluku o dodeli nagrade za životno delo piscu koji se za života svrstao među klasike literature, doneo je 10. oktobra žiri u kome su bili pisac Aleksandar Gatalica, psiholog Žarko Trebješanin i bibliotekar Milan R. Simić.

Žiri je konstatovao da je Ljubomir Simović jedan od najznačajnijih srpskih liričara i da se prvi dobitnik nagrade može smatrati klasikom srpske književnosti sa zaokruženim i nezaobilaznim opusom.

– Poezija dobitnika spojila je u sebi vrhunski artizam savremene poezije sa istorijskom ironijom i specifičnim narodnim humorom, što je ovog pesnika duboko ukorenilo u svest mnogih čitalaca kao pravog narodnog tribuna koji je uspeo da pronikne u sudbinu naroda – ocenio je žiri.

Žiri je smatrao i da je prvi laureat u više navrata potvrdio visok nivo poznavanja vina i svojim trezvenim stavovima unapredio i tu oblast u Srbiji, što ga je na najbolji način preporučilo da ove i naredne godine bude ambasador vinske kulture.

Prema oceni žirija, izborom Ljubomira Simovića za prvog laureata književnog priznanja Podruma Radovanović nagrađen je dobitnik, ali je istovremeno “dobitnik nagradio nagradu”.