Prisećamo se Prvog svetskog rata uz veče poezije i proze u Etnografskom muzeju

U Etnografskom muzeju u Beogradu je u decembru prošle godine otvorena izložba "Veliki rat i mali čovek", koja je posvećena nepoznatim vojnicima, junacima, hrabrim i odvažnim ženama i majkama, osobama visokog morala i izrazitog patriotizma koji su se borili za svoju otadžbinu i živote svojih porodica onako kako su im vaspitanje i nasleđeni sistem vrednosti nalagali.

 

Izložba je organizovana kako bi se posetiocima što vernije dočarali događaji rata, a u tu svrhu je organizovan interesantan program koji će trajati sve do juna 2015. godine.

Danas je u Etnografskom muzeju održano Veče poezije i proze sa početkom u 19 h, koje je obuhvatilo čitanje Pesama vojnika i Dnevnika Natalije Aranđelović, a ulaz je bio slobodan za sve posetioce.

Ovim je označen početak programa koji će podrazumevati organizovanje ovakvih događanja svake druge srede u 19 h do 10. juna ove godine.

Veče poezije i proze održano danas u Enografskom muzeju je podrazumevalo naizmenično čitanje Pesama vojnika i Dnevnika Natalije Aranđelović u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta – Zorana Ćosića i Vjere Mujović.

 

Pesme vojnika koje su predstavljene su pisali srpski ratnici na Krfu i objavljivane su u srpskim novinama, najčešće nepotpisane, a nekada samo sa inicijalima, mada su se među njima našla i dela poznatih pesnika poput Disa i Dučića. One pružaju jedinstven uvid u život naših vojnika daleko od otadžbine, kao i njihove unutrašnje borbe, sumnje i tuge, kao potresne ispovesti surove realnosti rata.

 

Dnevnik Natalije Aranđelović sa druge strane pruža predstavu života stanovništva u Srbiji za vreme Prvog svetskog rata, muke i poteškoće koje je on doneo na naše prostore, kao i stalnu brigu za naše vojnike daleko od kuće i njihovo dobrostanje. Natalija je bila žena oficira Nikole Aranđelovića koji je bio na Krfu za vreme okupacije dok je ona kod kuće brinula o njihovih petoro dece.

Glumci Narodnog pozorišta su u kostimima na jedinstvenoj scenografiji uverljivo dočarali period Prvog svetskog rata i iste brige i tuge našeg naroda iz dva različita ugla.

Posetite sledeće Veče poezije i proze u Etnografskom muzeju 01. aprila 2015. godine sa početkom u 19 h, kada će Aleksandar Erdeljanović predstaviti svoj program pod nazivom “Veliki rat i film”.