Projekcijom filma ‘Top je bio vreo’ počeo 42. Fest

Međunarodni beogradski filmski festival Fest otvoren je sinoć projekcijom domaćeg filma 'Top je bio vreo' u režiji Bobana Skerlića, a do 9. marta u pet bioskopskih sala premijerno će biti prikazano 75 filmova u devet programskih celina.

Reditelj Boban Skerlić rekao je otvarajući festival da umetnost čini ljude boljim i da svaki korak u umetnosti predstavlja korak ka popravlajnju samog sebe.

– U društvu koje se zaglupljuje i kulturu gura u zaplićak svaki takav korak predstavlja podvig – rekao je Skerlić.

Na otvaranju festivala umetnica na pesku Marica Kicušić prikazala je u toj tehnici kadrove iz velikih filmova prikazanih na Festu proteklih godina, a posle projekcije filma „Top je bio vreo”, publika će pozdraviti autorsku ekipu tog ostvarenja.

Glumci Ralf Fajns, Stiv Kugan, Nadešda Brenike, i reditelji Felisiti Džouns, Patris Lekont, Stiven Frirs, Fedor Bondarčuk i Kristof Gans biće ovogodišnji gosti Festa.

Slogan 42. Festa je „Nije sve crno belo”, a kako su saopštili organizatori, do otvaranja festivala prodato je više od 70.000 karata, a već su rasprodate ulaznice za film „Grand Budapest hotel” reditelja Vesa Andersona.

Za ostale projekcije karata još ima, a veliko interesovanje publike vlada i za ostvarenje Larsa fon Trira „Nimfomanka”, za koje će po oceni organizatora ulaznice takođe biti rasprodate.

Ove godine deo filmova biće prikazan i u Novom Sadu, a festival će zvanično biti zatvoren u nedelju, 9. marta, projekcijom pobednika Kanskog festivala „Plavo je najtoplija boja” u režiji Abdelatifa Kešiša.