Pronađena izgubljena slika Van Goga?

Španski poreznici su tokom provere sadržaja jednog sefa otkrili sliku za koju se veruje da je delo holandskog slikara Vinsenta van Goga i koja je nestala pre gotovo 40 godina, otkrio je izvor iz španske Poreske službe.

Taj izvor je, potvrđujući tako pisanje španskog dnevnog lista „Mundo”, naveo da slika nazvana „Čempres, nebo i priroda” potiče iz 1889. godine, preneo je Rojters.

To delo je poslednji put bilo izloženo u Muzeju istorije umetnosti u Beču, rekao je izvor i dodao da je u toku istraga kako bi se otkrilo kako je slika završila u sefu i da li je bila ukradena.

Delo je otkriveno tokom pretrage 542 sefa jednog poreskog dužnika, koji je državi na ime poreza dužan čak 319 miliona evra, piše „Mundo”.

Stručnjaci za umetnost su sluzbenicima poreske službe potvrdili da je slika, veličine 35 sa 32 centimetra i sa tri pečata koji garantuju autentičnost, najverovatnije original, iako to još treba da potvrdi špansko Ministarstvo kulture. Vrednost novopronađene slike tek treba da se utvrdi.

Van Gog, jedan od najvećih slikara svih vremena, čije su slike danas među najskupljima u svetu, počinio je samoubistvo 1890. godine u krajnjoj bedi i posle duge borbe sa mentalnom bolešću.