Reditelj Ognjen Glavonić: Šta to čini dobar film?

'Bašta fest' internacionalni festival kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, ove godine će biti održan prvi put od 3. do 6. jula, a mladi filmski reditelj Ognjen Glavonić, inače selektor festivala, izabrao je 26 filmova iz 13 zemalja, među kojima i 11 filmova iz naše zemlje. On je za Dnevno.rs objasnio koncept ovog novog festivala.

– Prijavljeno je preko 350 filmova. U uži izbor je ušlo oko 50 a za program je izabrano 26 kratkih igranih filmova. Način odabira je bio veoma jednostavan i odvijao se u okvirima dva merila i jedne ograde: prvo, deo filmova je biran na osnovu kvaliteta koji je očigledan i koje, čak iako ne zadovoljavaju moj ukus ili se ne poklapaju se sa onim što je moja ideja kinematografije nisam mogao da ignorišem. Drugo, deo filmova je biran na osnovu inicijalnog, ličnog, duboko neodređenog utiska i razloga, tj. to su oni filmovi koji, čak iako nisu savršeni, zreli i zaokruženi, mada možda baš i zbog toga, ipak ostave dubok trag i otisak te za bilo kakvu priču o objektivnosti i kvalitetu jednostavno nema mesta – kaže za Dnevno.rs Ognjen Glavonić.

On je istakao kako je imao mnogo posla, ali se nada da je uspešno ispunio očekivanja.

– Pored tih merila, bitna stvar je bila ta ograda, okvir, koji sam spomenuo. Naime, bilo je potrebno napraviti dva programa dnevno, za tri dana festivala. Tih 6 blokova, to vremensko ograničenje, mi je omogućilo, ali i obavezalo, da se igram i napravim neku vrstu koncepta u vezi sa rasporedom kako određenih filmova tako i blokova po danu. Nisam želeo da, prilikom selekcije, budem zaslepljen time da li je nešto žanr ili ne, kao ni ostalim odrednicama koje se lepe na filmove, ali sam odlučio da te filmove oivičim u jasno diferentne blokove, svaki sa određenom, ili zasebnom, temom, radnjom, žanrovskim usmerenjem ali i one malo eksperimentalnijih formi i slobodnijih izraza – objašnjava mladi reditelj.

Festival „Bašta fest” održava se prvi put, ali Glavonić se nada da ima tendenciju da postane tradicionalna manifestacija.

– Ideja i želja ovog festivala je da se kroz kratke igrane filmove publika upozna sa novim autorima, glumicama, glumcima, ali i uputi na pitanja: šta to čini dobar film, režiju, glumu, scenario…? Svesnim izborom različitih rukopisa i izvedbi, želeo sam da ta pitanja otežam, produbim i zakomplikujem – zaključuje razgovor Ognjen Glavonić, reditelj i selektor festivala.

 

Ukoliko želite da posetite ovu mladu, ali značajnu manifestaciju za kinematografiju u Srbiji, ali i celoj Evropi, evo takmičarskog programa: