Rimska opera u krizi: Dirigent Rikardo Muti podneo ostavku

Čuveni dirigent Rikardo Muti podneo je ostavku na funkciju predsednika Rimske opere posle nekoliko meseci finansijskih problema i štrajka osoblja te institucije, čiji je opstanak doveden u pitanje, saopštilo je danas italijansko Ministarstvo kulture.

Ocenjujući da „nema mir neophodan za rad”, maestro je rekao da se povlači iz priprema „Aide” Đuzepea Verdija i „Figarove ženidbe” Volfganga Amadeusa Mocarta, dve opere čije se premijere očekuju u ovoj sezoni.

Ovog leta su organizovana tri štrajka u Rimskoj operi, koja je pred bankrotom zbog duga od skoro 29 miliona evra.

Zaposleni u operi su prošle nedelje prihvatili plan za finansijsko spasavanje, prema kojem će Rimska opera dobiti 20 miliona evra pomoći uz dogovor da obnovi unutrašsnjost zgrade.

Međutim, taj plan nisu prihvatili svi sindikati, koji su najavili mogućnost novog štrajka. Rimska opera ,koja se nalazi u zgradi pozorišta koje je projektovao arhitekta Domeniko Konstanci, potpuno je preuređena za vreme fašističkog lidera Benita Musolinija. Velika imena su pevala u toj operi, među kojima operska diva Marija Kalas.

Rikardo Muti (73), koji je 2005. godine napustio Milansku skalu koju je vodio od 1986. godine, od 2011. godine je „počašni predsednik” Rimske opere, titule koja mu je dodeljena za života.

Maestro je i dalje muzički direktor Simfonijskog orkestra Čikaga. Rimska opera nije jedina kulturna institucija u finansijskim problemima u Italiji. Pozorište San Karlo u Napulju ima dug od 40 miliona evra.

Predviđeno je da tokom ove godine opere u Italiji dobiju 184 miliona evra iz državnog budžeta, kao i dodatnih 98 miliona evra za operske kuće koje su u finansijskoj krizi.