Ršumovićev film ‘Ničije dete’ osvojio publiku i kritiku u Veneciji

Reditelj i scenarista filma 'Ničije dete' koji je dobio nagradu publike i dve nagrade kritike na filmskom festivalu u Veneciji Vuk Ršumović izjavio je da su nagrade celoj ekipi donele veliko uzbuđenje i da je očigledno priča filma 'dotakla publiku i dušu'.

Film je na sinoć završenom 71. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji osvojio nagradu publike i nagradu FIPRESCI za najbolji film u selekciji koju čine svi prateći programi festivala, kao i nagradu za najbolji scenario u okviru selekcije “Nedelja međunarodne filmske kritike, koju daje Federacija filmskih kritičara iz Evrope i mediternaskih zemalja FEDEORA.

– Jako emotivno je bilo već na premijeri. Dugi aplauz, ovacije.. Iskren da budem, to sam priželjkivao, da film komunicira s publikom, takve reakcije su za mene uspeh. To se kasnije potvrdilo kroz nagrade – rekao je za list Blic od nedelje reditelj i scenarista Vuk
Ršmumović.

Reditelj kome je ovo debitantsko ostvarenje je rekao da je film bio u jakoj konkurenciji, ali da je „očigledno naša priča dotakla publiku i dušu”, a da je takođe važna i nagrada filmskih kriticara.

Film je zasnovan na istinitoj priči o dečaku iz Bosne koji je odrastao u šumi i nakon što su ga pronašli krajem osamdesetih bio prinuđen da se prilagodi uslovima života među ljudima. Kako navodi Blic nagrada publike (Raro Video Audience Award) je ujedno i najveće priznanje koje je sprski film dobio u ovom veku.

– Ove nagrade nam svima u ekipi mnogo znače. Filmovi se prave zbog publike, a naš film nije blokbaster. Baš zbog toga još više nam znači što je venecijanska publika i kritika prepoznala i nagradila naš trud – rekao je Ršumović.

Svetska premijera filma „Ničije dete” održana je 4. septembra na Filmskom festivalu u Veneciji, a nakon projekcije publika je stojećim ovacijama i uzvicima „Bravo bravo” pozdravila ekipu filma.

Sa prostora bivše Jugoslavije juče je na Venecijanskom filmskom festivalu nagrađen bosanski glumac Emir Hadžihavizbegović. On je dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti za glavnu ulogu u hrvatskom filmu „Takva su pravila” reditellja Ognjena Sviličića.

Film je nastao u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji uz podršku francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju. Film „Takva su pravila” jedan je od 17 dugometražnih filmova koji su se takmičili u Horizontima, službenom programu Venecije posvećenom novim zanimljivim rediteljima, no prikazuje i filmove već etabliranih autora.

U službenom programu ovogodišnje Mostre prikazano je ukupno 55 filmova, od čega su 54 bile svetske premijere. Cetiri festivalske programske celine, „Venecija 71″, „Izvan konkurencije”, „Horizonti” i „Venecija – klasici”, okupile su filmove gotovo četrdeset nacionalnih kinematografija i širok raspon tema, žanrova i raznih generacija filma. Zlatni lav dodeljen je Šveđaninu Roju Andersonu za film „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju” (A pigeon Sat on a Branć Reflecting on Existence).