Srbija nastupa na Praškom kvadrijenalu

Na ovogodišnjem Praškom kvadrijenalu, koji se održava od 18. do 28. juna, Srbiju će u okviru jedne od tema Kvadrijenala - „Politika“ - predstavljati rad „PROCES“ i to u dve kategorije – Sekcije zemalja i regiona (Nacionalna postavka) i Studentske sekcije.

 

Nastup Srbije inspirisan je fenomenom politike, tj. pozicijom i značajem politike u

savremenom društvu, kao i relacijom koju politika uspostavlja sa umetnošću i kulturom

danas. Istovremeno, postavka je posvećena ispitivanju pojma „proces“, shvaćenom u najširem smislu reči – od direktne reference na kapitalno delo Franca Kafke u čijoj kući se nalazi prostor izlaganja, preko shvatanja stvaralačkih procesa i procesualnosti u savremenoj umetnosti i kulturi, a pre svega u pozorištu i izvođačkim umetnostima, do uspostavljanja odnosa prema procesima koji određuju društveni, politički, ekonomski i ideološki karakter današnjeg sveta, i, posebno, Srbije u tom svetu.

Nacionalnu postavku čini niz umetničkih/autorskih projekata, koji će se nizati jedan za

drugim, dan za danom, formirajući celinu kako na značenjskom tako i na tehničko-

produkcionom nivou. Odabrani umetnici imaće na raspolaganju prostor galerije i jedan dan za realizaciju umetničkog dela. Izvođenje rada će putem sigurnosnih kamera biti u celini zabeleženo, čime se stvaralački čin deprivatizuje i izmešta iz situacije „ateljea”, ličnog, stvaralačkog prostora umetnika u birokratizovani „javni” prostor činovnika. Na kraju svakog dana materijal će biti arhiviran i odlagan u arhivu do završetka Kvadrijenala. Osim dokumentacije nastale arhiviranjem proteklog vremena u prostoru izlaganja biće prikazivan „živi” prenos (live stream) onoga što se u tom trenutku dešava u galeriji.

Umetnici koji predstavljaju Srbiju u okviru nacionalne sekcije su Siniša Ilić, Kartakatag,

umetnička grupa Diaprojektor, Vladimir Miladinović, Darinka Mihajlović i Draško Adžić,

Andrej Nosov, Tijana Đuričić i Andrija Pavlović, Oliver Frljić, Tomi Janežič i Katja Legin, Dalia Dukanac i Ivan Jelčić.

Studentsku postavku pod nazivom „Proces ili šta je stvarno VAŽNO za mene“ čini

perfomativna instalacija četrnaestoro studenata s različitih fakulteta i univerziteta u

Srbiji koji, pomoću više od osamdeset ličnih predmeta – artefakata, u prostoru Kafkine

kuće pričaju priču o formiranju identiteta – ličnih, grupnih i kolektivnih – nastalih pod

uticajem političkih okolnosti.

Studentski autorski tim čine Natalija Bogdanović, Pavle Dinulović, Katarina Đorić, Iva

Ilić, Dejan Kostadinović , Anđelka Marković, Sofija Mitrović, Vladan Perić, Nikola Radosavljević, Aleksandra Rakić, Vladimir Savić, Milica Stojšić, Luna Šalamon i

Tamara Tomanić.

Organizatori nastupa Srbije na Praškom kvadrijenalu su Muzej primenjene umetnosti u

Beogradu i Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (Scen) Fakulteta tehničkih

nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Komesari nacionalnog nastupa su Ljiljana Miletić Abramović, istoričar umetnosti i direktor Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, i Slobodan Danko Selinkić, arhitekta i profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Rad koji će predstavljati Srbiju na Praškom kvadrijenalu u obe kategorije nastao je kao

ishod složenog višemesečnog stvaralačkog procesa, pa će pitanja razvoja, interpretacije i reinterpretacije radova, kao i načina njihovog predstavljanja ostati otvorena do trenutka susreta sa publikom u Pragu.

Praško kvadrijenale jedna je od najznačajnijih svetskih manifestacija posvećenih scenskoj umetnosti. Osnovano je 1967. godine, a danas predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva – od artikulacije fizičkog prostora za igru i dizajna dekora, kostima, zvuka i svetla u pozorištu, preko umetničkih i kustoskih praksi iniciranih ukrštanjem i preklapanjem arhitekture, scenskih i vizuelnih umetnosti, do sitespecific projekata i upotrebe prostora savremenog grada kao pozornice. Praško kvadrijenale 2015. godine biće održano pod naslovom „Zajednički prostor: Muzika – Vreme – Politika“.