STVARI KOJE NESTAJU: Otvaranje 54. Oktobarskog salona

Oktobarski salon biće otvoren u sutra u 19.00 sati u Muzeju grada Beograda, a do 2. novembra radove na temu 'Stvari koje nestaju' predstaviće 40 umetnika iz Srbije i inostranstva po izboru kustosa Nikolasa Šafhauzena i Vanese Džoan Miler.

Izložbu Oktobarskog salona postaviće arhitekta iz Berlina Rodžer Bundšuh na više od 3.600 kvadrata u Muzeju grada Beograda (bivša Vojna akademija), zgradi u Resavskoj 40b podignutoj 1899. godine.

Radovi 18 domaćih izlagača izabrani su po drugi put u istoriji međunarodnih salona na javnom konkursu od 30. aprila do 1. juna, na koji se prijavilo više od 270 umetnika. Koncept 55. Oktobarskog salona „Stvari koje nestaju” predložili su kustosi, a inspirisan je fenomenom društvenih mreža na internetu, posebno Snepčet aplikacije koja uništava svaku poslatu poruku (tekst, fotografiju, video) posle samo nekoliko sekundi.

Ovogodišnji Oktobarski salon bavi se pitanjima istorijske amnezije, opsednutošću sadašnjim trenutkom i formom ličnog izražavanja koja čini nejasnim granice subjektivnosti. Kako je najavljeno, odabrani umetnički radovi baviće se političkim pitanjima kao i problemima sadašnjeg trenutka koji su ukorenjeni u prošlosti, a izazivaju kolektivno emocionalno stanje.

Kustos Oktobarskog salona Nikolaus Šafhauzen je direktor Kunsthale Vien u Beču, a Vanesa Džoan Miler je šefica odeljenja za dramaturgiju u toj umetničkoj kući. Oktobarski salon je najstariji i najugledniji izložbeni program iz oblasti vizuelnih umetnosti, koji je tokom godina od lokalne revijalne izložbe postao međunarodna manifestacija sa izrazitim autorskim
karakterom.

Kao izuzetno zapažen događaj u gradu tokom šest nedelja trajanja Oktobarski salon poseti oko 50.000 posetilaca različite generacijske dobi.