Sustigle ga godine: Preminuo slavni muzičar

Njegova pesma "Stranger on the Shore" posvećena ćerki bila je na prvom mestu top lista i prodata je u više primeraka nego pesme tada čuvenih zvezda poput Bitlsa, Elvisa Prislija i Roling stounsa.

Britanski džez klarinetista, svetski poznat od 1961. godine kompozicijom “Stranger on the Shore”, preminuo je u nedelju u Londonu u 86. godini, izjavila je danas njegova menadžerka Pamela Saton.

Foto: Beta

“Bilk je bio briljantan muzičar obdaren velikim smislom za humor. Voleo je život, ali ga je starost sustigla”, rekla je Bilkova menadžerka.
Klarinetista je bio prvi britanski muzičar na američkim top listama 60-ih godina. Bilk, prepoznatljiv u prsluku i polucilindrom na glavi, predstavljao je oličenje ere oživljavanja tradicionalnog džeza

Naučio da svira klarinet dok je bio u vojsci 40-ih godina u Egiptu. Kada je odslužio vojni rok, vratio se u Englesku zajedno s klarinetom koji je pozajmio od nekog vojnika i odmah formirao džez orkestar.

Bilk, čije je pravo ime Bernard Stenli, stekao je svetsku slavu kao vođa džez orkestra “Aker Bilk i njegov Paramaunt dzzez bend” (Acker Bilk and his Paramount Jazz Band).

Njegova pesma “Stranger on the Shore” posvechena ćerki Dženi, bila je na prvom mestu top lista i prodata je u više primeraka nego pesme tada čuvenih zvezda poput Bitlsa, Elvisa Prislija i Roling stounsa.

Ta pesma je postala jedan od najuspešnijih džez kompozicija u istoriji džeza u Velikoj Britaniji.