Sutra je premijera dugo očekivanog filma ‘Branio sam Mladu Bosnu’

Producentska kuća „Košutnjak film" premijerno će predstaviti igrani film Srđana Koljevića „Branio sam Mladu Bosnu" u dvorani Sava centra, u utorak, 14. oktobra 2014. godine u 20.30 časova. Dan kasnije, u sredu 15. oktobra, premijera će biti održana i u Novom Sadu u bioskopu Arena Cineplex. Već od četvrtka, 16. oktobra, film će krenuti u distribuciju širom Srbije i publika će biti u prilici da ga pogleda u bioskopima. Distributer filma je Art Vista.

Priča prati grupu mladih ljudi, Gavrila Principa (Miloš Đurović) i njegove drugove iz organizacije „Mlada Bosna”, koji snivaju o slobodi. Na svom putu, oni će 28. juna 1914. godine izvršiti atentat na prestolonaslednika Austrougarske monarhije, Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, koji su u tom trenutku bili okupatori njihove zemlje. Proglašeni su za najstrašnije zločince, optuženi za opštu katastrofu koju je potom izazvao početak Prvog svetskog rata… Iznenada se, usred meteža, pojavljuje mladi pravnik Rudolf Cistler (Nikola Rakočević), koji brani optužene mladiće u najvažnijem sudskom procesu 20. veka. Kada upozna zanose i ideale svojih branjenika, nalazi se u vrtlogu emotivne drame, spreman na najveći rizik – i tu počinje njegova drama. Zanimljivo je da se ova istorijsko-filmska priča proteže kroz više decenija i obuhvata više perioda, pa tako dotiče i Drugi svetski rat.

Producent Zoran Janković sa ponosom ističe da je ovo jedini filmski projekat kojim će se ove godine obeležiti stogodišnjica od početka Prvog Svetskog rata.

– Osećao sam obavezu i dužnost da obeležimo taj događaj, koji je jedan od važnijih u našoj istoriji. Izuzetno sam zadovoljan jer mogu da kažem da smo napravili sjajan film koji će u domaćoj kinematografiji imati zapaženo mesto – objašnjava producent filma Zoran Janković.

Scenarista i reditelj Srđan Koljević smatra da je dobro obavio posao, a željno iščekuje reakcije publike i kritičara nakon premijere:

– Mislim da je važno ispričati pozitivnu priču o uzornoj moralnosti, hrabrosti i nepokolebljivosti, oslikanu u liku Rudolfa Cistlera, upravo zato što su takvi primeri retki, i zato što danas nedostaju više nego ikada. Srećan sam što su svi glumci ostvarili odlične uloge, a posebno zato što su debitanti koji su tumačili likove mladobosanaca upečatljivo doneli iskrenu čistotu zanosa i idealizma, toliko važnog za ovu priču – kaže scenarista i reditelj Srđan Koljević.

Beogradsku premijeru uveličaće prisustvo kompletne ekipe koja je radila na filmu, a koja će se nakon premijere pokloniti beogradskoj publici, ali i brojne uticajne i poznate ličnosti iz različitih društvenih sfera.

Filmski projekat podržao je Filmski centar Srbije i Radio Televizija Srbije. U filmu učestvuju naši afirmisani glumci: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Boris Isaković, Dragan Petrović-Pele, Ljubomir Bandović, Branislav Lečić, Rale Milenković, Irfan Mensur, Bane Tomašević, kao i cela generacija novih glumačkih imena: Milan Marić, Miloš Đurović, Vaja Dujović, Vučić Perović, Marko Grabež, Marko Pavlović…

Producent je Zoran Janković, direktor fotografije Goran Volarević, kostimograf Boris Čakširan, scenograf Zorana Petrov, montažer Petar Putniković, umetnički direktor Slobodan Terzić, masker Marinela Spasenović, a za muziku je angažovana Bilja Krstić.