Svedočenja o dramatičnim danima i satima, kada je čovečanstvo bilo pred svetskim ratom

Izložba 'Jul 1914. u dokumentima Arhiva Srbije' povodom sto godina od kako je Austrougarska objavila rat Srbiji, otvorena je danas u Domu Narodne skupštine.

– Dokumenti naše izložbe “Jul 1914. godine'” su od velikog značaja za razumevanje tih tragičnih događaja kroz koje su prošli mnogi narodi tog doba. Oni nas istovremeno podsećaju na vremena stradanja, junaštva i slave – kazala je predsednica Skupštine, Maja Gojković.

Poželela je da 21. bude vek saradnje, a ne sukoba, i da Srbija nađe svoje mesto “posvećena miru i razvoju”.

– Važno je istoriju i istorijske događaje tumačiti na osnovu činjenica i verodostojnih izvora. Uverena sam da su dokumenti koje čuva Arhiv Srbije i Narodna skupština korak ka tome i da doprinose “osvetljavanju” događaja koji su pre 100 godina zauvek promenili sliku Evrope i s njene mape izbrisali četiri carstva – rekla je Gojković.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić ukazao je da izložena dokumenta svedoče o “dramatičnim danima i satima, kada se čovečanstvo nalazilo pred svetskim ratom”.

– Danas su pred nama dokumenta bez kojih nije moguće napisati predistoriju Prvog svetskog rata niti istoriju početka tog rata. Ne postoji nijedan ozbiljan istoričar u svetu koji ne poštuje značaj ovih dokumenata – naveo je Perišić.

Izloženi su i telegram sa objavom rata Austrougarske Srbji i stenografske beleške s vanrednog zasedanja Skupštine Srbije u Nišu od 27. do 31. jula 1914. godine.

Građani će moći da posete izložbu radnim danom, uz obavezno prijavljivanje najkasnije dan ranije, na [email protected] ili na telefon Grupe za edukaciju Narodne skupštine 30-26-273, radi određivanja termina i formiranja grupa, saopštili su organizatori.