Svi mi tražimo seks na internetu, samo što to niko neće da prizna!

– Seksualni predator je svaka osoba koja traži, bira i osvaja osobe sa kojima želi da ima seks. To mogu biti i muškarci i žene, i nemaju polnu niti odrednicu životne dobi. To može da se radi uživo ili putem nekih drugih sredstava komunikacije – kaže Marko Braković za Dnevno.rs, autor knjige 'Fejsbuk predator'.

Psihoterpeut Marko Braković napisao je knjigu “Fejsbuk predator” o Branku Markoviću koji na društvenim mrežama traži žene za seks.

Postoji li razlika između muških i ženskih seksualnih predatora?
– U principu ne, mada postoje predrasude da ovo rade uglavnom muškarci, što nije tačno.
Društvene mreže su postale veoma važan aspekt života. Da li su seksualni predatori posledica toga?
– Ne! Seksualni predator je posledica ljudske seksualnosti i ljudske prirode, a društvene mreže su samo još jedan pogodan alat. Pravimo grešku što osuđujemo moderne tehnologije. Ljudska priroda je konstanta i jedina suština. Predatorstvo može biti posledica nedostatka bliskosti i ljubavi, životne dobi kao što je pubertet, hedonizma ili naprosto dosade.
Da li on može da bude opasan? I kako prepoznati opasnost i odbraniti se?
– Ako predator nikoga ništa ne tera na silu, onda je to samo igra polova. Ukoliko nekoga ugrozi ili ugnjetava, onda je to opasnost. Naravno, ovo ne važi za pedofilske predatore koje zakon prepoznaje i sankcioniše kao i one koji to rade sa maloletnim licima.


Zašto se ljudi stide da priznaju da masovno traže seks preko fejsbuka?
– Zato što misle da to pokazuje očaj. To naravno uopšte ne mora da bude istina. Živimo jako brzo i fejsbuk je logična posledica toga. Jednostavno, praktičan je i jednostavan za upoznavanje.
Da li to može da pređe u zavisnost i dovodi li ta vrsta zavisnosti do samodestrukcije?
– Svaka prijatna aktivnost je adiktivna!! Molim da se ovo dobro upamti, to stalno ponavljam na svojim tribinama i radionicama.
Kako si došao na ideju da napišeš ovaj roman?
– Prvo sam pre nekoliko godina na moru u Grčkoj smislio triler zaplet kojim sam bio jako zadovoljan, a onda je kasnije došla ideja da vezivno tkivo romana bude seks, ali on svakako nije suština knjige.
Koliko vremena provodiš na fejsbuku i koliko ima autobiografskih momenata u knjizi?
– Ja jako volim društvene mreže, provodim puno vremena na njima ali nisam zavisnik jer imam i druge aspekte života koji su vrlo bogati. Ima dosta ličnih elemenata i ovo je svakako autorski roman, mada nije autobiografski u klasičnom smislu.

Marko Braković

Marko Braković (36) je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizirao psihoterapiju kojom se godinama profesionalno bavi. Autor je brojnih naučnih radova na temu promiskuiteta, seksualnih disfunkcija i partnerske psihoterapije. Takođe je i profesionalni bubnjar.

 

Branko Marković

Branko Marković je 32-godišnji nezaposleni psiholog koji živi sa roditeljima. Svoju sumornu svakodnevicu ublažava zavodeći devojke i žene uz pomoć Fejsbuka i spavajući sa njima u iznajmljenim apartmanima širom Beograda