Tavernije: Kustendorf je dobar za mlade autore

Gost Kustendorfa, francuski reditelj Bertran Tavernije izjavio je danas da je taj festival dobar za mlade autore, jer je svaka mogućnost da prikažu svoje filmove važna.

– Želeo sam da vidim šta je to Emir Kusturica napravio. Očekujem da se iznenadim. Ovo je dobro mesto za mlade autore –  kazao je novinarima Tavernije koji prvi put boravi u Srbiji.

Upitan o sudbini filma, Tavernije je kazao da nije prorok, da decenijama čita da je francuski film mrtav, ali da je on nadživeo novine u kojima je to pisano.

– Ljudi danas govore kinematografija je mrtva, a ovih godina imate mnogo dobrih filmova koji dolaze iz Francuske ili Argentine i drugih zemalja –  kazao je Tavernije.

On je dodao da je publika ponekad lenja i da je za filmske autore veliki problem piraterija, jer „danas sa dva klika imate film na svom mobilnom, mnogo goreg kvaliteta od onog u kome je snimljen”.

Tavernije je dodao da je tehnologija snimanja filmova danas poboljšana i da nema ništa protiv nove tehnologije i da je bio prvi koji je koristio nova sredstva koja su se pojavljivala.

– Spreman sam da koristim sve vrste tehnologije, ali ne verujem da ona zamenjuje mozak. Tehnika je samo sredstvo, uvek nam je potrebna inteligencija, inovacije. Mozak je i dalje važan –  kazao je Tavernije.

Upitan da prokomentariše navode generalnog direktora filmskog festivala u Kanu Tijerija Fremoa da više nema filmova kojima je tema politika, Tavernije je kazao da da se ne slaže sa tim, da tih filmova još uvek ima jer „priča o politici je priča o životu”.

Tavernije je rekao da ne postoji recept za dobar film i da je jedino važno da mladi autori budu radoznali, strastveni, duhoviti i da imaju znanja o tome šta je snimano ranije i šta se snima u drugim zemljama.

– Važno je da se dobro pripremate. Čak i ako imate mala sredstva za film, pripremite se. Osmotrite lokaciju, svetlo, detalje. Mladi autori treba samo da otvore vrata ili novine i naći će bar 20 tema za film – kazao je Tavernije.

On je rekao da tema filma može biti bilo šta, ali da su publici i dalje potrebne dobre komedije.

– Kada je film inteligentan to je više od zabave –  kazao je Tavernije i dodao da namerava da snimi dokumentarni film o svom viđenju francuske kinematografije. On je pojasnio da ne želi da to bude istorijski film, već da želi da razgovara sa ljudima i rediteljima koje voli i za koje zna da mogu „da ispričaju zanimljivu priču”.

Pored Tavernija na Kustendorf su danas stigli i gosti festivala reditelj Vorik Tornton i iranski reditelj Bahman Gobadi.