Gost Kustendorfa, francuski reditelj Bertran Tavernije izjavio je danas da je taj festival dobar za mlade autore, jer je svaka mogućnost da prikažu svoje filmove važna.

– Želeo sam da vidim šta je to Emir Kusturica napravio. Očekujem da se iznenadim. Ovo je dobro mesto za mlade autore –  kazao je novinarima Tavernije koji prvi put boravi u Srbiji.

Upitan o sudbini filma, Tavernije je kazao da nije prorok, da decenijama čita da je francuski film mrtav, ali da je on nadživeo novine u kojima je to pisano.

– Ljudi danas govore kinematografija je mrtva, a ovih godina imate mnogo dobrih filmova koji dolaze iz Francuske ili Argentine i drugih zemalja –  kazao je Tavernije.

On je dodao da je publika ponekad lenja i da je za filmske autore veliki problem piraterija, jer „danas sa dva klika imate film na svom mobilnom, mnogo goreg kvaliteta od onog u kome je snimljen”.

Tavernije je dodao da je tehnologija snimanja filmova danas poboljšana i da nema ništa protiv nove tehnologije i da je bio prvi koji je koristio nova sredstva koja su se pojavljivala.

– Spreman sam da koristim sve vrste tehnologije, ali ne verujem da ona zamenjuje mozak. Tehnika je samo sredstvo, uvek nam je potrebna inteligencija, inovacije. Mozak je i dalje važan –  kazao je Tavernije.

Upitan da prokomentariše navode generalnog direktora filmskog festivala u Kanu Tijerija Fremoa da više nema filmova kojima je tema politika, Tavernije je kazao da da se ne slaže sa tim, da tih filmova još uvek ima jer „priča o politici je priča o životu”.

Tavernije je rekao da ne postoji recept za dobar film i da je jedino važno da mladi autori budu radoznali, strastveni, duhoviti i da imaju znanja o tome šta je snimano ranije i šta se snima u drugim zemljama.

– Važno je da se dobro pripremate. Čak i ako imate mala sredstva za film, pripremite se. Osmotrite lokaciju, svetlo, detalje. Mladi autori treba samo da otvore vrata ili novine i naći će bar 20 tema za film – kazao je Tavernije.

On je rekao da tema filma može biti bilo šta, ali da su publici i dalje potrebne dobre komedije.

– Kada je film inteligentan to je više od zabave –  kazao je Tavernije i dodao da namerava da snimi dokumentarni film o svom viđenju francuske kinematografije. On je pojasnio da ne želi da to bude istorijski film, već da želi da razgovara sa ljudima i rediteljima koje voli i za koje zna da mogu „da ispričaju zanimljivu priču”.

Pored Tavernija na Kustendorf su danas stigli i gosti festivala reditelj Vorik Tornton i iranski reditelj Bahman Gobadi.

 loading...