U JDP-u održana komemoracija povodom smrti Jovana Ćirilova (FOTO GALERIJA)

Komemoracija povodom smrti istaknutog dramskog radnika Jovana Ćirilova održana je tačno u podne, na sceni 'Ljuba Tadić' Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ćirilov će biti sahranjen danas u Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14:30 sati.

Sala Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila je do poslednjeg mesta ispunjena kolegama, prijateljima i poštovaocima lika i dela čoveka koji je svojim radom i zalaganjem zadužio srpsku kulturu.

Sve eminentnije ličnosti iz srpske kulture prisustvovale su današnjoj komemoraciji velikog Jovana Ćirilova.

Na sceni su se smenjivali glumci, reditelji, dramaturzi, scenaristi. Svako od njih potrudio se da na svojstven način kaže poneku reč o čoveku koji je svojim delima, rečima i ljubavlju bio jedan od stubova srpske kulture.

Jovan Ćirilov preminuo je 16. novembr u 84. godini. Rodjen je u Kikindi 30. avgusta 1931. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1955.
Član JDP postao je 1955, najpre kao asistent režije, dramaturg, pa umetnički direktor, a od 1985. upravnik.

Bio je umetnički direktor-selektor Bitefa od osnivanja 1967, kada je postao i dramaturg Ateljea 212 (do 1985).

Jovan Ćirilov bio je pozorišni esejist i kritičar. Pisao je za Student, Politiku (od 1956), Blic (od 1999), NIN, Ludus, Delo i mnoge druge časopise i listove, u novinama je pokretao svoje rubrike.

Dobio je dve Sterijine nagrade, za kritiku i za životno delo, Oktobarsku nagradu grada Beograda za celokupno stvaralaštvo, Nagradu „Joakim Vujić” za doprinos srpskom pozorištu, a Francuska ga je odlikovala ordenom Viteza umetnosti i književnost.